söndag 6 mars 2011

Veckan som gått, har jag varit en del i syrummet, även suttit vid symaskinen. Inget jag kan visa upp dock....
Förra fredagen kunde jag hämta hem mina nya arbetsstolar, så nu är det härligt att även sitta i syrummet. Vilket det var ett tag sen sist. Favorit stolen gick sönder före jul nån gång, och jag har nog blivit lite beroende av att sitta bra.

Senaste dagarna har jag ägnat mig åt lite "klipp och klistra". Under torkningstider, började jag sortera en kartong   "handarbetsrelaterat" efter mamma. Det var väl på tiden, det är drygt 10 år sedan hon dog.


En del kan nog komma till användning, nålar dröjer det nog innan jag behöver köpa. Nålbreven är märkta med 1.10 resp 75 öre. Det var nog ett tag sedan de köptes...... Fingerborgar har jag ett antal nu, fast det är inget jag brukar använda.


 
Lite garn, men ändå mer stickor och virknålar fanns det. Och ändå har jag här redan slängt en hel del udda och krokiga exemplar.

Så här sorterat var det dock inte:-)) Många otroligt tunna virknålar, de lär nog inte komma till användning. Och egentligen behöver jag nog inte fler stickor heller..... Varvräknare kan ju dock vara bra med fler än den jag har. Finns nämligen ett antal påbörjade stickningar lite här och var.... Gula "tumvantarna" är stopp att sätta på t.ex strumpstickor, som man då kan använda i stället för långa stickor. Dem minns jag, att jag använde som barn. Drar mig till minnes att jag hade ett par korta blå stickor med lite annorlunda stopp på, tror det var i form av Kalle Anka. Var kan de finnas?
Ett par sybågar, lite knappar, band och resår fanns det också, men det hade redan hamnat på "rätt" plats innan jag fotograferade.

Någon som vet vilken/vilka symaskiner som använder den här typen av spolar, 2 olika? Det är inte till min gamla Bernina som jag har kvar. Det blanka "röret" är en sparbössa för 10 öringar, ett par trädnålar samt en virknål med "träskaft". Redskapen med svarta handtag ser ut så här i närbild:
Redskapet med kroken, kan användas att maska upp nylonstrumpor med.  Det andra redskapet, med ögat, har jag inte sett användas. Ser i boken "Handens redskap och verktyg" att liknande redskap tydligen används ihop med stickmaskiner. Någon som vet?
Mamma stickade en del på maskin, så det kan ju vara möjligt......

För övrigt har en axelvärmare blivit klar, den ligger på "blockning". Ett ord, som jag hörde först för några år sedan. Fast företelsen är jag mycket bekant med, men då kallade vi det "att spänna upp" det stickade, om jag nu minns rätt.....


4 kommentarer:

Lizzan sa...

Oj, det var en hel del skoj du hittade i gömmorna!
Kram Lizzan

Gunilla.B sa...

Det är så härligt med gamla sybehör, jag har massor från auktioner och loppisar, planerar att använda dem på små bonader.
Kram
Gunilla

annicka sa...

Härlig läsning- personlig. Men jag oroar mig när jag läser att du inte använder fingerborg!! Jag som inte kan handsy utan!! Mormor lärde mig, sen mamma inte kan man sy utan fingerborg...hur går det till?

Kankse dina "flickor" i olika åldrar vill få små överraskningspresenter med tiden i form av stickor och virknålar?

Immi sa...

Många roliga saker du hittade, jag kom ihåg att jag hade korkar i ändan på strumpstickorna när jag var barn:O)) Kram.