tisdag 26 juni 2012

Konst - Konstigheter

Mycket konst finns ju i Paris, vad ska man välja i detta otroliga utbud??? Vi bestämde oss för Musée d´Orsay och Palais de Tokyo.
Köer var det till det mesta vi ville besöka, men det gick ganska snabbt att komma in ändå. Med bara några dagar till buds för "allt" man vill göra och se, så fick det bli en ganska snabb  genomgång för att "skumma av" en del kända namn, så som Degas, Manet, Monet, Renoir, Van Gogh, uppräkningen skulle kunna bli betydligt längre:-)) Många fantstiska verk finns det, men mycket att smälta under ett kort besök. Själva byggnaden, den tidigare järnvägsstationen, är också intressant att ta del av. Avdelningen med alla jugend möblerna, så vackra, hastade vi igenom. Andra avdelningar hoppade vi över helt.
Det finns också en terass i anslutning till restaurangen, från vilken man har en fin utsikt över Seine och Tuilerieskvarteren på andra sidan. Långt bort i fjärran skymtar Sacré-Coeur.
                        
                   Vad var det egentligen som hände när vi lämnade muséet vid lunchdags?
Poliser och tungt beväpnade soldater hindrade oss att gå förbi den kioskliknande byggnaden, som vi passerat på ditvägen. Bakom den finns, vad jag uppfattade, som en entré till ett källarplan till muséet.
I kvarteren runtomkring stod poliser i alla vägkorsningar och hindrade all trafik att närma sig muséet.

      Senare blev det ett besök på Palais de Tokyo, där det finns konst av betydligt modernare snitt.   Bl. a. fanns ett par verk av den svenske konstnären Öyvind Fahlström.

      Detta är mixed media på belgiskt linne. Svårfotograferat eftersom det fanns takfönster. Men det blev ju ganska härliga skuggeffekter på både tavla och vägg:-))
                       
    Det fanns även en del installationer, bl.a denna av Annette Messager  Motion/Emotion. "Installation, kläder, fläktar", förklaringen är väl nästan överflödig?:-))
2 kommentarer:

Gunilla.B sa...

Spännande museum du har varit på!
Kram

annicka sa...

Museum de Tokyo var en ny bekantskap för mig. Fanns japansk konst representerad också? Tänker på namnet

Spännande med polisuppbådet men frustrerande att inte veta av vilken anledning.Fantasin sätts igång :-)