lördag 29 juni 2013

En vecka i juni......

som fyllts med en hel del jobb i trädgården, men lite handsömnad har det också blivit. Dock inte i hammocken, utan inomhus när det regnat alt.under kvällarna.

Gågna vintern har tydligen varit lite "tuff" för växterna, och många tyckte väl också att den var alltför lång:-))

För ett par veckor sedan fick vi ner en ny klätterros i jorden i stället för den som börjat skjuta rotskott för ett antal år sedan.
Det blev en lite härdigare sort denna gång ( Hybrida Helenae). Men den lär ska likna den tidigare favoriten Rosa helenae ´Lykkefund´. Så förhoppningsvis blir det fler skönt doftande stunder på bänken under klätterbågen framöver. Än är den ju lite liten, men den är på väg att öppna sina knoppar......
 
Vårt tidigare så stora och fina ´Hakuro Nishiki´ ville visst inte vara med längre:-(
När vi köpte detta (2000) så kallades det brokbladig pil, och att härdigheten skulle vara tveksam hos oss, sas inget. När bilden togs (-09) hade det också överlevt en flytt några år tidigare.
När vi nu köpte ett nytt (på annan plantskola), blev de så förundrade över att det klarat sig så pass bra hos oss. De rekomenderade att plantera det i kruka, så det kunde tas in under vintrarna. Här kallades det eukalytusvide ´Hakuro Nishiki´ och rek. zon är 1. Få se om det överlever nästa vinter...... Kanske är det ympat på en ömtåligare stam denna gång......
 
I närheten av klätterrosen har vi haft några Graham Thomas (Austin) rosor. Men de har inte trivts något vidare hos oss, är nog lite för ömtåliga. Så nu blev det i stället ett par buskrosor Golden Wings, som lär ska klara sig upp till zon 4.
De blommade när vi köpte dem, så jag fick ju lov att klippa av blommorna vid planteringen.
Så denna vecka har jag njutit av en ljuvlig doft inomhus:-))
 
Igår började jag klippa en grupp buskar. Oj så kalt det blir bitvis.... men de har också vuxit otroligt mycket sedan vi satte dessa. Dags att flytta ett av buxbomskloten  (ett 3:dje) som har blivit alldeles övervuxet av den japanska spirean. Och den får ju vänta på sin tuktning tills efter blomningen.
På dagens "schema" står vidare urgallring av dessa buskar. Varför gör jag inte det lite varje år, i stället för massor vissa år?:-)) Det tråkigaste jobbet med detta, är dock att försöka rensa bort allt skräp på stenarna på marken......
 
Några stjärnor har sytts under veckan, och under kvällen igår började jag sy samman en del av dem. Men det har jag ingen bild på ännu.....
 
Tror ni det är färdigasfalterat på gatan?:-)) Så här ser det ut nu, och igår hände ingenting.....
Har de kanske gått på semester nu?
 

6 kommentarer:

annemarlen sa...

Så flitig du är med din trädgård.
Visst har vinten varit tuff mot många växter. Här har vi klippt med alla spireor, rosor och jasminbuskar. Enar o tallar ser inte ut att må så bra heller..

Gulligt litet arbete du pysslar med på kvällarna.

Ha en skön helg, kram.

Gunilla sa...

Oh så fint Ni gör i trädgården!
kram

Catarina C sa...

Roligt att få se dina fina bilder ifrån er trädgård, hoppas det går bra med de nya växterna och de kommer att trivas. Så fina dina stjärnor blir! Kram

Kikki Ragnarsson sa...

Dina stjärnor ser ut att bli lika fina som din trädgård - jag bara älskar den :)

Mia sa...

Så fint du har i trädgården, en del växter klara mer än vad man tror. Här har mina klematis inte mått så bra i vinter. Härligt att du hinner sy också.

annicka sa...

Jaa trädgårdsarbete...ett jobb som jag tycker är trist innan jag börjar men när jag väl är igång är det jättekul. Du får det så fint i trädgården och skriver bra om vad du gör. Ett extra plus för sortnamnen :)