torsdag 24 april 2014

Lite mer Machu Picchu.....

Många turister var det..... Jag har sett siffror på 400 000 resp 800 000 per år. Förutom att ta sig dit så som vi gjorde, så kan man även vandra längs inkaleden från Cusco, vilket tar flera dygn. Och man måste då gå i sällskap med en auktoriserad guide.
Den här tjejen missade nog vakten..... För det fanns sådana som sa till, om de såg att man lutade sig för mycket mot en byggnad.

Machu Picchu användes endast ca 90 år. Varför det övergavs vet man inte. Spanjorerna, som erövrade Peru 1532, hittade i alla fall aldrig dit. Det vet man, eftersom det finns religiösa altare o.likn. kvar. Sådant förstördes annars alltid av spanjorerna.
Den amerikanske historikern Hiram Bingham hittade dit 1911 efter att några lokala bönder upptäckte alla byggnader i samband med en skogsbrand. Den brände ner all vegetation, som dolt samhället under flera hundra år.

De arkeologiska fynd man sedan gjorde, visade att detta inte hade varit någon vanlig stad. Man tror, att det har varit mer som ett lantställe för inkan och hovet med ett stort palats och tempel.  Och varför tror man då det? Jo, därför att man annars borde ha hittat betydligt mer rester efter begravda människor.
Hur klarade man av att bygga på dessa höjder???? (Den stora bilden är en uppförstoring av toppen på den lilla bilden).

Det lär ska finnas mer än 200 olika vilda orkidéarter kring Machu Picchu. 
Om det stämmer vet jag ej. Denna såg jag i alla fall vid mitt korta besök:-))

Detta är soltemplet med sitt altare. Denna svängda vägg är den enda där inkafolket använt sig av murbruk. (Den högra bilden har jag skannat ur en bok, för vi råkade ju inte vara där precis vid vintersolståndet.) Då kan man se hur de byggt templet för att solen precis ska träffa altaret. Vid det tillfället höll inkaprästerna en cermoni för att "binda fast solen" vid stenen, för att solen inte skulle försvinna helt.

 Detta får mig att tänka på Chitzén Itzá (Mexico), som vi besökte 1999. Mayafolket byggde där detta tempel, med den vänstra trappan så riktad, att precis vid vår- och höstdagjämning skulle ljuset falla på trappan, så att det liknade en orm som lämnar templet. Ser ni ormens huvud vid marken?
Det är inte det enda som är märkligt med denna byggnad, men det är en helt annan historia, som inte riktigt hör hemma här:-))

Efter lunchen dagen efter var det så dags för tåg och buss tillbaks till Cusco.
Kändes som om "hemresan" tog längre tid. Kan nog vara så, eftersom det var en rejäl "uppförsbacke" på ung. 1000 meter.
Men tågpersonalen gjorde vad de kunde för att förströ oss. Nu var det inte bara mat, utan också lite underhållning..... Hoppade nästan högt när det helt plötsligt började spelas musik och den här färgglada figuren dök upp och började dansa:-))
Och det var inte det enda, det blev mannekänguppvisning också. Kanske något för SJ att ta efter?:-))
Vid 8-tiden på kvällen var vi så tillbaks på samma hotell som tidigare i Cusco.
Nästa dag efter lunch var det dags för den långa flygresan hemåt. Klockan 13 ungf. lämnade vi hotellet. Klockan 19 kvällen därpå landade vi på Arlanda. Sen återstod bara bilresan hem till Eskilstuna..... Några dygn tog det allt att komma in i rätt dygnsrytm igen. Men det var det helt klart värt!

10 kommentarer:

Catarina C sa...

Det har varit jätteroligt att läsa dina inlägg om er fantastiska och äventyrliga resa. Du har också försett oss med underbara bilder! Kram

Kikki Ragnarsson sa...

Det var en fantastisk resa som ni har gjort och så roligt att få ta del av den. När jag var tonåring var jag väldigt intresserad av maya- och inkakulturen och känner att jag måste nog ta upp det intresset.

Gudrun sa...

Så intressant att få följa er genom fina bilder och text till.
Vilka minnen ni har att tänka tillbaka på.
Kram Gudrun

My sa...

Tusen tack Katarina för din berättelse och fina bilder! Fantastisk resa och lyx att "få följa med". Kram

Gunilla sa...

Oh så tråkigt att resan redan är slut!
Tack för alla bilder, all information och trevliga berättelser.
kram och hälsa reskamraten :-)

Kerstin sa...

Säger igen: Vilken resa ni gjort!
Och tack snälla för att jag fick vara med på ett hörn.

Kram Kerstin

Anneli sa...

Tack för att du har delat med dig av Er fantastiska resa. Jag har fått lära mig nya saker och fått se fantastiska bilder, så det har varit så kul att få följa er på resan så här. Kram Anneli

Mia sa...

Härligt att du delat med dig av dina resminnen till oss som snällt fick vara hemma.En fantastisk resa, så roligt att ni kom iväg. Nu får ni leva på minnena och spara och planera för nästa resa.

annicka sa...

Vilken innehållsrik resa det blev. Tänker att du dessutom delat med dig så detaljerat av den det blev ett ordentligt o noggrant resereportage som man kan läsa om o om igen. Inkakulturen har aldrig intresserat mig men nu... Du har fått upp mitt intresse

elis abet sa...

Ojoj, vilken resa ni gjort och du tagit så fina bilder och skrivit så bra. Tack för den resan.Elisabet i Järfälla