söndag 13 april 2014

Nästa dag.....
....... började vi med en halvdagsutflykt i Cusco och näraliggande områden.
                     Här är vi vid Sacsayhuaman, på 3701 m höjd, (är inte så gärna med på bild, men ibland är det ju bra för att kunna jämföra storlek på saker och ting:-)).  
Tänk att ni går runt hörnet till vänster (på den högra bilden), då kommer man till den sick-sack formade muren som vi står vid. Hur kunde man på Inkafolkets tid flytta dessa enorma stenblock???? När man byggde dessa fantastiska byggnadsverk så gjorde man det på befintliga berg som grund.
Gräsklippare behövs inte när det finns lamor:-))
Sacsayhuaman finns med på Unescos världsarvslista.
 Visst är det fantastiskt att det finns så pass mycket bevarat efter så lång tid! Bitvis så kan man fortfarande vandra längs de gamla inkalederna.
 Tambomachay är en plats där man ägnade sig åt att dyrka vattnet. Just när vi skulle gå ur bilen där, så kom en störtskur. Det amerikanska paret som var med på turen iddes inte gå med, men vi hade bra regnkläder:-))
I Peru har man 2 årstider, regnperiod nov-mars och torrperiod april-okt.
       Så skickligt att kunna "mönsterpassa" stenblocken så vid byggandet! 

I turen ingick ett stopp vid ett hantverkskollektiv, där man arbetade med textilier, keramik och silver.
Så överskådligt man visade av vad man fick de olika färgerna. Extra roligt tyckte jag det var, att se levande cochenillelöss på kaktusarna. Har ju växtfärgat en hel del för länge sedan, men då endast använt dem i torkad form.
 Mannen som berättade, klämde sönder några löss med ett blött finger. Sedan tog han lite olika ämnen (t.ex. järnsulfat) och visade hur färgen ändrade sig.

När vi kom tillbaks till Cusco besökte vi katedralen. Där fick man dock inte fotografera.
En hel del guld och silver fanns kvar, fast väldigt mycket skeppade ju spanjorerna hem till Spanien. Vi har sett en del av det tidigare i Sevilla.....
Den här målningen finns i katedralen (har inte fotat, utan hittat på nätet). Den sista måltiden har ju flera konstnärer skildrat, men denna är nog lite unik med tanke på vad som ligger på fatet. Det är marsvin, vilket är en riktig festrätt i Peru.
Även denna kyrka besökte vi, Santo Domingo. Innan spanjorernas ankomst var det Inkafolkets soltempel, Coricancha, där man dyrkade solguden Inti.
Spanjorerna rev det, men byggde sitt kloster och kyrka uppe på den tidigare grunden. Senare har man tagit fram en del av grunden som nu kan ses inne i gångarna.
Typiskt för Inkafolkets sätt att bygga är väggarna som lutar lite inåt, samt nischerna som inte är riktigt rektangulära.

Kyrkan är bitvis omgärdad av en mur. Krönet på denna var helt täckt av guld på Inkatiden. Detta såg spanjorerna från höjderna runt staden. Och det gjorde väl att de anade att där fanns mer.......
Stenen med 12 hörn finns bevarad i en mur inne i Cusco. Fascinerande att man kunde bygga med denna precision med de verktyg man hade tillgång till då! Det är så tätt i skarvarna att man kan inte få in ett knivblad i dem, och murbruk behövde man inte.

Nästa gång blir det en heldagsutflykt! Men den får jag förmodligen dela upp på 2? avsnitt, så omfattande var den:-))

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken spännande resa ni har gjort! Bordet med exempel på växtfärgat ser verkligen intressant ut! Quniua, vad har man det till vid färgning, undrar jag.

Anonym sa...

Vilken spännande resa ni har gjort! Bordet med exempel på växtfärgat ser verkligen intressant ut! Quniua, vad har man det till vid färgning, undrar jag.

Gunilla sa...

Så mycket jag lär mig! En liten fråga: varför lutades väggarna inåt?
Håller med Dig om fascinationen av byggnaderna av sten.
kram

Wivi sa...

Härliga minnen från min Peru-resa 2008. Ska bli kul att se fortsättningen.
Kram

Gudrun sa...

Så mycket intressant att se och höra berättas på plats.Gunilla har redan ställt frågan jag hade också.Jag tänker på stenhuggarna som fanns i min barndoms Hunnebostrand och vad dom med enkla medel kunde hugga fram-och sen förflytta.
Tack för dagens resa:-))
kram

Gunilla.B sa...

Vilken fantastisk resa!
Kram