torsdag 17 april 2014

Nu åker vi vidare.....
mot Pisac, som ligger ca 3 mil från Cusco. Det ligger i Urumbambadalen, Inkafolkets heliga dal.
Pisac är nog mest känt för sin stora marknad, men det finns Inkalämningar även där, men dessa besökte vi inte.
Det som säljs är hantverk, textilier, keramik och silverarbeten. Utbudet är enormt, och känns ganska turistigt. Det fanns även en hel del affärer längs en trång gränd. Där berättade och visade en kvinna lite om vad man bör tänka på, om man tänker sig att handla något i alpacka t.ex. Allt som sägs vara tillverkat av alpacka är inte det.......

Rejäl ugn och brödspade för brödbaket, eller hur?:-)) Strax i närheten av ugnen fanns ett "3-våningshus" för marsvinen. Lyckades inte få med hela "huset", det var lite trångt där.
Vi blev ganska snart "mättade" av utbudet, och hade en stund över innan det var dags att fara vidare. Kanske dags för lite fmkaffe..... Det var det länge sen vi drack:-)) Vi letade rätt på en annan gata, och hittade snart ett ställe.
Det här blev det. Var lite rökigt därinne från ugnen, men kaffet smakade helt ok. I ett hörn, strax bredvid ugnen hade marsvinen sin boplats. En berättigad undran kan ju vara varför alla dessa marsvin? Anledningen till det är, att marsvin är en riktig festrätt i Peru.

På gatorna både här och andra ställen utanför Cusco fanns det gott om dessa 3-hjulingar. Många var ändå mer fantasifyllt utsmyckade än dessa.
Stället vi skulle inta lunchen på låg vid samhället Urumbamba. 
Där fanns också en del djur som synes. Rätt var det var flög en av papegojorna iväg. Snabbt var mannen framme och hämtade tillbaks den. Matborden var placerade i flera sådana här "hyddor", medan den rikliga buffén var uppdukad i huset bredvid. Alla ställen vi åt på var alltid väldigt rena och prydliga. Som ni ser bjöds vi även på lite underhållning till maten.

Nu vidare mot Ollantaytambo, ytterligare ett ställe med många rester efter Inkafolket.
Nu har vi tagit oss upp till första stoppet på "klättringen", och ser tillbaks mot den nyare delen av samhället samt de lägst liggande lämningarna. Även på berget vi ser på andra sidan dalen finns några byggnader. "Ansiktet" är dock en naturlig del av berget. Vi fick höra att dylika skapelser, kunde vara anledning till att Inkafolket började bygga sina samhällen och rituella platser. 
Guiden var bra på att ta hänsyn till att "klättringen" i trapporna var väldigt ansträngande för oss, som inte var vana vid den höga höjden, så det blev några avsatser i taget......

Kanske höjderna framgår bättre av följande bilder. Ända upp till byggnaderna man ser här på bilderna, gick vi dock inte.....


Mycket sten och terassodlingar är det...... Några människor var i full färd med att rensa ogräs längs terasskanterna.

Här kan man återigen se, att "öppningar" som dörrar, gluggar och nischer inte byggdes helt rektangulära. Otroligt hur de lyckades baxa dessa stenblock ner från berget på andra sidan floden och uppför detta berg.

Allt levande behöver ju vatten, och de var också väldigt skickliga att bygga sinnrika vattenledningssystem uppifrån bergen.
På bilden till höger här ovanför, har man också räknat ut var öppningen i väggen ska finnas, för att solen precis vid sommarsolståndet ska belysa vattnet. 

Nästa gång bär det av mot Machu Picchu.....

Roligt att se att så pass många tycks uppskatta att ta del  av våra reseupplevelser. Ett varmt tack till er, som dessutom tar er tid att skriva några ord. Det uppskattas!

5 kommentarer:

Gunilla sa...

Vilken strapatsrik dag! Det uppvägdes säkert av alla fantastiska intryck.
kram

Anneli sa...

Vilken härlig resa ni har varit med om. Det känns som om man är en medressenär när man läser dina inlägg. Många fina bilder du visar också. Kram Anneli

Mia sa...

Roligt att få följa er resa, dit kommer jag nog aldrig själv.

Kerstin sa...

Vilken klättring ni gjorde! Och vilken upplevelse ni varit med om.
Och Jaaa jag såg ansiktet. :)
Ser fram emot nästa "resa".
Kram Kerstin

Wivi sa...

Längtar tillbaka!
När vi var i Ollantaytambo började det regna när vi var högst upp men vi fortsatte vår klättring och var blöta ända in på skinnet när vi kom ner.
Att man byggde väggar som lutade inåt och fönster som trapetsoider berodde på att de stod emot jordbävningar bättre än raka väggar och rektangulära fönster. Det såg du säkert i Machu Picchu.
Ser fram emot fortsättningen.
Kram