söndag 13 mars 2016

Kumihimo
Under en sportlovsvecka hade vi ett par av barnbarnen här några dagar. Vi sportade en del, men det blev även lite pysslande. Testade att göra armband i kumihimoteknik med dem. Det blev uppskattat, och det gick betydligt fortare för dem än vad jag trott. Trodde de skulle vilja ta lite raster från det, men inte......
4 armband och en lite kortare för en nyckelring blev det.
Till dessa använde vi det som kallas rattail, satintråd 8 trådar (4 vikta på mitten).

Kumihimo är en gammal japansk flätteknik. Där använde/använder man något som kallas marudai att spänna upp trådarna på. Det kan se ut så här.
Numera finns här en slags plattor av mossgummi, en sådan som finns med på översta bilden.
Har testat denna teknik tidigare, tror det var 1994/1995 i samband med "slöjdtåget" som passerade olika orter i Sverige. Då gjorde vi våra egna plattor av kartong.
Det är bra att sätta en tyngd på trådarna för att få snodden jämn.

Blev lite inspirerad att testa lite olika varianter. Till de 2 första bilderna här under använde jag vanligt ullgarn, och några fler trådar.
 Utseendet på snodden blir olika beroende på hur man spänner trådarna. För att själv komma ihåg, så fotade jag lite.
 Provade också med tunnare tråd (pärlgarn och ett annat broderigarn), och att trä upp pärlor på 2 av trådarna. Viktigt här är att pärlan ska hamna under tråden man korsar, medan tråden man flyttar, ska hamna över den korsade tråden.


Vanligare än detta är nog att man använder nylontråd och pärlor på alla trådar för att göra täta pärlarmband/halsband.

För ca 3 år sedan använde jag samma teknik till min sydda förvaring till handsömnaden. Här har jag använt broderigarn av lin.
 Tror det skulle kunna bli fina remmar till väskor av skinn eller kanske vaxade snoddar. Men det behövs långa längder för att få ihop t.ex en axelrem.....
Är det någon som blir lockad att testa, så googla bara kumihimo. Det finns mycket, både beskrivningar och på youtube.

2 kommentarer:

Gudrun sa...

Vilka fiffiga anordningar för att göra snoddar. Barnbarnen har tur som har en så inspirerande far-/mormor.Så¨vacker förvaring-den minns jag inte:-)).Vilka vackra färger också--alltid smakfullt gjort.
kram

annicka sa...

Det var nog riktigt rätt för flickorna, när de gjorde dem så snabbt😀 Snygga armband gillar ju flickor!