fredag 20 april 2018


Dag 3 Rundtur i Tokyo del 1       5 april

Först på dagens program stod ett besök vid Meijihelgedomen. Den är uppförd till minne av kejsar Meiji (1867-1912), som då ansågs ha gudomlig makt. Helgedom kallas de religösa byggnader som är shintoistiska. Shintoismen är den ursprungliga religionen i Japan och var statsreligion från 1870  till 1945. De buddistiska byggnaderna kallas tempel.
Japans religion präglas idag av mångfald. Man kan vara shintoist, buddhist och konfucianist samtidigt.

"Tunnorna" överst till vänster på collaget här under, är fyllda med sake, och skänkta  till helgedomen av olika företag. 
Toriiportarna markerar ingången till det heliga området. 
Innan man närmar sig den heliga byggnaden ska man rena sig. Vilket går till på följande sätt: Man tar vatten i skopan med höger hand, häller lite över vänster hand. Flyttar skopan till vänster hand, häller över höger hand. Sedan tar man lite vatten i handen och sköljer munnen (spottar ut), ser till att lite vatten finns kvar i skopan, som man sen låter rinna ner efter skaftet, innan man lägger den ifrån sig.                                                                                                            
Framme vid byggnaden stannar man och ber utanför staketet. Där innanför får endast vissa präster befinna sig. När man ber sker det efter en viss ritual: man slänger några mynt i en låda. Bugar 2 gånger, klappar i händerna 2 gånger för att påkalla uppmärksamhet. Ber en tyst bön, och bugar sedan ytterligare 1 gång. Man kan sen skriva ner sin bön på en platta och hänga upp den så som syns här under till vänster. I anslutning till helgedomar och tempel finns ofta presentaffärer där det ofta är vanligt att köpa små presenter som välgångsönskningar inför vissa tillfällen t.ex. vid examen o.likn. 

Flickorna i de rödvita kläderna arbetade i dessa presentaffärer. Såg män som i stället för de röda "byxkjolarna" hade ljusblå.
Lite bakgrundshistoria: under en lång period 1192-1886 hade de militära makthavarna ”shogun” den verkliga makten i Japan. De var placerade i Edo (nuvarande Tokyo). Medan de maktlösa kejsarna bodde i Kyoto och mest ägnade sig åt kulturella aktiviteter. Den perioden kallas ”Shogunatet”.
I mitten av 1800-talet började Shogunatets makt att försvagas, vilket ledde till att makten återgick till  kejsaren, som då hette Meiji. Detta kallas Meijirestaurationen 1868. Samurajerna, som varit en samhällsklass och bott i särskilda områden/kvarter i städerna, avskaffades.
Meijirestaurationen anses vara startpunkten för det moderna Japan.


Förmodar att fler än jag följde den spännande serien ”Shogun” från 1980 med Richard Chamberlain?
Sen bar det av med bussen till Kejserliga palatset. Närmre än så här kommer man inte…… Ett av vakttornen till vänster, palatset till höger. Trädgården kring palatset är endast öppet 2 dagar/år, nyår samt kejsarens födelsedag.  Medan andra delar av parken är mer öppen för allmänheten.
Palatset var sönderbombat, som så mycket annat efter andra världskriget, men har återuppbyggts igen.
Japan kapitulerade först 2 september 1945, efter 2 atombomber, i Hiroshima 6 augusti och Nagasaki 9 augusti. I fredsfördraget krävde USA bl.a. att kejsarens gudomliga makt skulle avskaffas samt att Japan inte skulle ha någon statsreligion. En anledning till detta var att religionen hade använts till att piska upp nationella stämningar i landet.

När man sen vände om för att gå tillbaks mot bussen såg det ut så här.
 Efter detta har det blivit lunchdags, och kvar på dagens program är Asakusa samt stadsdelen Ginza. Men det tar vi i nästa inlägg…….

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Vilken resa ni gjort! Så spännande att få läsa vad ni gjorde, samt även lite om historien.Ser fram emot nästa inlägg med spänning.
Kram
Kerstin

Giggilina sa...

Wow förstår att ni hade det trevligt.
Tack för att jag fick följa er resa genom bloggen kul! kram

annicka sa...

Undrar lite- fick ni reda på vilka som fick dricka ur saketunnorna? Eller var det endast gåva till templet utan eg mottagare?