fredag 4 maj 2018


Dag 10    Hiroshima      12 april     inlägg 14

Vi lämnade hotellet i Kyoto tidigt på morgonen, för att ta Shinkansen till Hiroshima.
Där började vi med att besöka Peace Memorial Park. Det första vi såg var resterna av industrihallen, som finns med på Unescos världsarvslista.
Fredsklockan som besökare kan ringa i. Barnens monument:högst upp en flicka med utsträckta armar, och över henne symbolen för långt liv och lycka, en trana. Bakgrunden till utformningen av monumentet är historien om Sadako Sasaki.
Inne på museet finns små papperstranor (ca 3-4 cm stora) som jag tror att Sadako Sasaki vikt. Hon var den ficka som drabbades av leukemi, och som hoppades på att bli frisk om hon bara kunde vika 1000 tranor. Skolbarn fortsätter än i dag att vika tranor och skicka till museet. Dessa visas upp i glasmontrarna runt monumentet.

Tog inte många bilder inne på museet. Gripande var bl.a. att höra och se berättelser på video från personer som upplevt bomben.
Allt detta var inte tillräckligt för att japanerna skulle kapitulera. Det behövdes ytterligare en atombomb över Nagasaki den 9 aug.


För att vi skulle få något annat på näthinnorna, så blev det stund i en trädgård före lunchen.
Mycket bra upplägg!

Trädgårdens namn ”Shukkeien” betyder ungefär ”kympt landskaps sceneri”. Den är uppbyggd som en kopia av en sjö i Kina.
Trädgården började anläggas kring 1620. Den förstörs av brand under bombningen, men återuppbyggs igen, och är färdig på nytt 1964.
Trädgården var anlagd runt en damm med mer än 10 små öar. Man promenerar runt dammen längs en stig som slingrar sig fram. Detta gör att trädgården känns betydligt större än vad den egentligen är.
Bron mitt i dammen delar den i 2 delar, en symboliserar jorden och den andra himlen.  Och dessa förenas av bron i form av en regnbåge.                  
           Tror detta var den trädgård med mest blommande växter i som vi besökte.
Det jättestora Ginkoträdet kastades omkull av tryckvågen så att dess grenar gick av. Trots detta, så överlevde detta träd atombomben. Det enda av trädgårdens alla träd som gjorde det. Nu är det 17 m högt och stammen är 4 m i omkrets, och det uppskattas att vara mer än 200 år gammalt. Frön från trädet skickas ut i världen som en vädjan om fred.

Efter besöket i trädgården var det lunchdags. Och vi får prova på en specialitet för Hiroshima…..
Men det kommer i nästa inlägg, för vi har även ett annat besök kvar denna dag.

2 kommentarer:

elis abet sa...

Vilken tesa ni hargjort. Fantastiskt stthöra om. H. Elisabet B.

Kerstin sa...

Förstår att det var gripande och "svårt" att både se och höra på museet. :(
Vilken underbar trädgård! Och vilket träd Ginkoträdet!
Fantastik att det överlevde:
Kram Kerstin