måndag 28 mars 2011

Näverstickning

Hej!

I fredags tog jag mig en cykeltur in till stan, för att bl.a. besöka ett slöjdcafé, där Annika skulle visa näverstickning. Hugaligen, så kallt och blåsigt det var. Men det glömdes snart bort när man väl kommit innanför dörren, och fått ögonen på Annikas fantastiska filt.
Tyvärr hade jag ju åkt ifrån garn och stickor hemma, men med hjälp av mina anteckningar, så kunde jag få till ett prov hemma.
Att det svart/vita ser lite "stort" ut jämfört med det gula, beror på att det garnet var lite grövre.
Kul teknik, men det är ett evinnerligt vändande på stickningen. Nästa gång får jag nog testa att sticka vänsterhänt tillbaka.....

Annika hade även med sig en härlig sjal
Väl hemma igen, kände jag mig manad att återta sökandet efter garnerna jag färgade under min utbildning. Och den här gången hittade jag dem!
86 små dockor av 2-trådigt växtfärgat garn, likadant som Annika använt i sin filt. Dessutom syntetfärgat 1-trådigt ullgarn och silkegarn lämpligt till broderi.

30 mars
Försöker redigera nedanstående:
Om ni nu blivit sugna på att testa detta själva, så kommer här några länkar.
Först ett par olika videos
video 1
video 2

blogglänk 1
blogglänk 2

Nu verkar det som om jag lyckats göra länkarna klickbara, vilket jag inte lyckades med för ett par dagar sedan. Och detta trots att jag då fick hjälp från Gunilla och Birgitta.
Då gav jag upp, men skam den som ger sig:-))

Några andra namn jag sett på näverstickning är näverkont, kontstickning eller på engelska entrelac, om ni skulle vilja söka vidare själva.

Ha det bra!
Katarina

3 kommentarer:

Catarina C sa...

Det där ser komplicerat ut men det där fixar du ju bra. Hoppas du får svar på din fråga, för då skulle jag också vilja veta!

aliceilys sa...

Ser mycket intressant ut och de små växtfärgade dockorna har jag ju redan sen drygt 30 år tillbaka... kram fr Lisa i Lysekil

Anonym sa...

Kul att få se näverstickning i flera färger så. Jag har bara sett det i två fägrer tidigare. Kram Anneli