måndag 26 september 2011

Ankomsten

Vi landade punktligt, men det tog tid innan vi fick komma av planet. Och passkön sniglade sig fram, tog nog mellan 1-2 timmar.
Hade läst att det skulle vara smidigt att ta sig mellan flygplatsen och Manhattan med airtrain + tunnelbana. Och det var det också. Man åker tåget, och betalar först när man kommer fram till stationen, där man byter till tunnelbana.

Biljettautomaterna kan vara lite kluriga att förstå sig på direkt när man anländer. Men vi fick god hjälp av personal, som gick runt där för att hjälpa till. Betydligt mer personal verkar det finnas överallt mot i Sverige. Vi fick god hjälp med att välja fördelaktiga biljetter. Ett kort med 10 resor, som vi kunde använda alla 4 t.o.r. Skulle också kunna användas vid nästa New York resa:-))
Den enda ”plumpen” under resan hände vid returresan, när vi skulle använda kortet för att komma på tåget igen. Jag klantade mig lite, när jag skulle hjälpa min syster med resväskan vid spärren.
En kontrollant tog hand om kortet för att kontrollera det. Sen ville han inte lämna tillbaks det, trots att det fanns minst en resa kvar på det. Han envisades med, att jag inte skulle kunna använda det igen. Han ville avkräva mig besked om när jag skulle använda det igen. Jag stod dock på mig, och fick tillbaks det, utan att han fick något svar på sin fråga……
Visst, har jag kunnat skänka bort det, men inte till en som försöker lura mig med, att jag inte ska kunna använda det igen. Även om jag nu inte kommer till N Y igen före 31 dec 2112…….

På samma ställe kunde vi också köpa ett veckokort med obegränsat antal resor på tunnelbanan under 7 dagar för $29.
Redan under tunnelbaneturen in till Manhattan fick vi prov på amerikanernas hjälpsamhet.
H satt med kartan i hand, vi tycker det är intressant att följa med på kartan var vi är någonstans. En ung kille bredvid H, undrade om vi behövde hjälp. Vilket vi inte gjorde, men det blev ett trevligt samtal. Vi fick tips om att man kunde surfa gratis på och utanför Starbucks caféerna, och ofta även på McDonalds. När han hörde att vi var svenskar, upplyste han oss om att det fanns en svensk kulturförening el. ngt. likn. i N Y. Fast det var ju inte riktigt därför vi åkt dit:-))


Det hade hunnit bli tidig kväll innan vi anlände till vårt hotell Salisbury, som ligger på 57:e gatan, mellan 6:e och 7:e avenyn, ett par kvarter från Central park. Helt ok hotell, lite gammalt, men fräscht och större yta än vad vi haft på andra hotell. Det fanns också micro, kylskåp och kaffebryggare på rummet. Och i vårt rum fanns också ett högt bord med stolar.
Vi blev också glatt överraskade när vi kom dit, över att de nu kunde erbjuda frukost. När vi bokade fanns inte den möjligheten. I regel ingår inte frukost i rumspriset i N Y. Och dessutom till det fördelaktiga priset av endast $6/pers/dag. Ett mycket humant pris i N Y. Kollade på ett annat hotell, där vi bott tidigare, där kostade endast ett glas juice $4.50.

1 kommentar:

Gunilla.B sa...

Spännande att följa din resa!
Kram