söndag 4 december 2011

Sorterar sopor gör väl de flesta numera?

Men kanske inte riktigt på samma sätt som vi gör här i kommunen. I lördags tidningen kunde vi läsa följande
Här kan vi numera slänga det mesta i samma tunna, sorterat i olikfärgade plastpåsar. Det enda vi fortfarande behöver ta med till en insamlingsplats är glaset, förutom större grovsopor förstås.
Det har förekommit en del studiebesök för att studera vårt sätt att ta hand om avfallet. Men jag hade nog inte förstått tidigare, att det var så speciellt. Det finns inte på något annat ställe inom EU, och troligen inte heller någon annan stans i världen.
Det gäller att få det praktiskt och överskådligt organiserat för att det ska vara enkelt.
I samband med att vi övergick till fjärrvärme, så behövde vi också ändra om i grovkök/tvättstuga. Och eftersom vi nu skulle använda oss av 6 olika plastpåsar för sorteringen, så fungerade inte vår tidigare lösning så bra. Alltså blev det till att tänka ut något nytt.....
Från detta 
 till det här
2 färger till har vi, en vit för övrigt + en grön för kompost.
Dessa har vi i diskbänksskåpet. 
I tidningsartikeln kunde vi också läsa att det tydligen behövs ytterligare en återvinningsstation i kommunen.
Och här har man tydligen funderingar på att också försöka inrymma "second hand" butiker, utbildningslokaler och även viss konstnärlig verksamhet med "recycling". 
Detta tycker jag låter väldigt framsynt och bra.
Hoppas det går att genomföra!


2 kommentarer:

Gunilla sa...

Är det inte konstigt att en del kommuner är så bra på att sortera och några så dåliga? Vi har ingen sortering alls, men eftersom vi betalar per kg för våra sopor, sorterar jag pappersavfall, som vi lägger i en tunna som vi hur av kommunen och sedan hamnar en del i komposten i trädgården, men det är helt frivilligt!
kram

annicka sa...

Intressant det där med sortering av sopor. Undrar just hur många varianter det finns på privata returstationer; dvs de vi har hemma. Vi har en stor korg med lock i köket som allt kommer ned i först, ja inte brännbart och komposten det är för sig. Sen bär vi ned korgen till det gamla soprummet som fanns för sådär 15 år sedan...och där har vi en liknande anläggning som du har. Det går bra för plastlådetillverkarna...:)