lördag 9 november 2013

Barcelona 3 - "musikpalatset" och en konsert.
Eller som det egentligen heter Palau de la Música Catalana. 

Det har alltid funnits en rik musiktradition i Katalonien. Innan denna byggnad fanns, höll den  "folkliga" traditionen till utomhus, eftersom den inte fick framföras på Operan.
I början på 1900-talet blev en liten tomt ledig, och arkitekten Lluís Domènech i Montaner åtog sig att nästan helt ideellt, skapa detta "musikpalats" för den folkliga musiken och dansen. 
 Det blev en stor folklig samling kring detta, och många som hade möjligheten, bidrog med pengar och arbetskraft. Det var den högra byggnaden som då kom till.
Eftersom det låg en stor kyrka precis bredvid (till vä.), så fick arkitekten en svår utmaning att försöka få in så mycket dagsljus som möjligt. Därför skapades det vackra glastaket.
När det är mörkt ute finns det elbelysning ovanför det målade glaset. 
Något väldigt ovanligt, om vi nu uppfattade guiden rätt, är att arkitekten också ansvarat för all utsmyckning av byggnaden.

Detaljbild av taket.

Under 1980 talet revs kyrkan (som låg bredvid), och den nya moderna delen byggdes till.
Tycker arkitekterna som ansvarat för detta, lyckats otroligt väl att "knyta ihop" det gamla med det nya. Att ge tillbyggnaden ett "eget uttryck", som knyter an till det gamla utan att konkurrera med det, kan inte ha varit så lätt.

På orgelpiporna som hänger i trappen i den nya delen har alla som donerat pengar till detta fått med sitt namn.
Här i "musikpalatset" blev det inte mer musik än korta inspelade "snuttar".

Däremot fick vi uppleva en fantastisk gitarrkonsert i en kyrka en kväll. Av en slump råkade våra vänner A+A  passera kyrkan Santa Maria del Pi en dag innan, och läste i en broschyr om konserten följande kväll.  
En otroligt stämningsfull konsert med ett äkta par, som spelade i ett litet kyrkorum med många levande ljus, gränsande till klosterträdgården. Tror det var fullsatt, 20-30 personer. De avslutade med att spela 4-händigt på en gitarr! Tyvärr lyckades jag inte få till någon riktigt bra bild från detta, så det får bli den minst dåliga:-))
När vi sen gick ut efter konserten bjöds alla i publiken på ett glas vin, så oväntat och osvenskt.....

2 kommentarer:

Linnéa Fredrikson sa...

Vilken härlig upplevelse det måste ha varit, underbart!!!
Tack för att jag fått ta del av det :).
Önskar Dig en fortsatt trevlig vistelse. Här regnar och blåser det....så njut :).
Varma kramar
Din vän
Linnéa

annicka sa...

ja det var verkligen njutbar musik i ett härligt rum. Oväntat med vinet...
Musikpalatset var ju kul att ni besökte- inte så vanligt turistmål kanske...