måndag 19 oktober 2015

Trädgård i förändring.
När vi flyttade hit till vårt hus i september 1984, så var trädgården väldigt annorlunda mot hur den är numera. De som bodde här före oss var nog inte särdeles intresserade av den.....
Och vi var nog inte heller lika intresserade av den på den tiden.
Det fanns ett körsbärsträd som aldrig gav just några bär. Och marken under var mest mossa, och så fanns där ett par kompostbehållare, som inte fungerade något bra.
Tyvärr har vi ingen bild från hur det då såg ut.  

Så småningom kände vi att vi behövde en skuggig plats att sitta på i trädgården. I slutet av sommaren 1997 var den nya platsen färdig, och den såg då ut så här.
Den fortsatte att förändras. Vi planterade dit ett vildvin och klematis.
Hösten där är nog allra härligast med sina sprakande höstfärger.
Med åren började allt fler grenar av trädet att torka och fåglarna trivdes lite väl bra där. De smutsade ner en hel del..... och varefter andra växter blev allt större, så började det kännas lite trångt. Det är inte så praktiskt med ett träd mitt i den stenlagda ytan heller. Dessutom kändes det som att grannarna kom lite väl nära, sen de anlagt en skuggplats på andra sidan häcken.

I år kände vi att det var dags att göra något åt detta område. Jag fick en idé om att försöka fixa en ny skuggplats på annat ställe i trädgården.
Den hamnade nästan mitt på gräsmattan vid häcken av häggmispel, där vi tidigare haft en sandlåda för barnbarnen.
Förhoppningsvis blir den skuggigare när vildvinet och blåregnet vuxit till sig.
Nu i höst var det då dags att börja röja och förändra platsen, som mest börjat likna en skräp och förvaringsplats.
Ny marktäcksväv och stenläggningen avklarad, nu lite mindre yta. Klematisen och humlen flyttade. Tanken är att de så småningom kommer att klättra upp i trädet igen.
 Sanden flyttad till "lådor" byggda av restbitar från altanrenoveringen 2013+2014. Nu är de även täckta för att inte bli "kattlådor" åt traktens alla katter:-))
Sandhögen kommer förhoppningsvis försvinna till våren. Och gruset som ännu ligger under häcken, kommer nog också att få en bättre placering till våren. 
Det känns som om det får räcka med trädgårdsarbete snart......:-))

Skuggplatsen har tidigare inspirerat mig till ett draperi samt en liten väggvepa.
Har idag avslutat "inpackningen" av trädgårdsmöbler och fått undan alla krukor.
Framsidans vintergröna växter har också vattnats igenom inför vintern. Återstår nu "bara" alla vintergröna växter på andra håll. 
Efter det lär jag kunna tillbringa mer tid i syrummet igen. Längtar!

3 kommentarer:

annicka sa...

En skuggplats med historia är det inte alla som har ! Vad ska ni ha sandlådorna till undrar nyfiken... Ni har då jobbat på ordentligt med trädgården iår! Snyggt blir det. Så härligt det kommer att bli i vår när ni bara kan njuta!

Annika sa...

Vilket trädgårdsarbete ni har gjort.
Härlig skuggplats. Kram

Mia sa...

Så mycket ni hunnit med i trädgården i år och fint har det blivit. Lika roligt som det är att njuta av trädgården om våren och sommaren är det att stänga för vintern och gå i ide, mer tid för sömnad :-)