onsdag 14 juni 2017

Mallorca 2
En dag tog vi bussen till Deia. När vi steg av bussen hamnade vi precis vid en affär. Så härligt med all fräsch frukt och grönsaker!
 Efter att ha strosat en stund i byn och intagit lunch, började vi gå ner mot stranden. 
 Mycket sten är det, och många olivträd, ibland också apelsin- och citronträd. Mycket folk var det på den lilla steniga stranden.

Dagen efter var det lite grått och regnigt, då tog vi bussen till Valldemossa. Där var det mycket folk, som liksom vi ville besöka det tidigare klostret där Chopin och George Sand (pseudonym för Aurore Dudevant) tillbringade en vinter.   
                                    Vacker utsikt från en del av klostret.
 Lite fina, om än väldigt slitna golv, som kanske skulle kunna inspirera till något textilt.
Att flygeln finns med beror på att vi även fick ta del av Regnbåpgspreludiet komponerat av Chopin. Ville inte fota under det stämningsfyllda spelet..... 

Det var inte enbart oliv-,apelsin-och citronträd vi såg, utan också lite mer för oss, ovanliga träd.
 Att det var ett Johannesbrödträd fick jag lära mig genom att fråga på Facebook. Tack för det!
Sedan googlade jag och fick lära mig ytterligare lite mer. Trädet är ständigt grönt, och fruktskidorna kan bli uppåt 25 cm långa. De kan användas som djurfoder, men även rostas och malas och användas som ersättning för kakaopulver. Saften från frukten kan jäsas till alkohol. Det grekiska namnet "keration" har gett namn åt måttet carat, som man använder ihop med guld och diamanter. Varje frö väger nämligen en carat.

Det kan vara lärorikt, både att resa, ställa frågor på Facebook och googla:-))

Lärde mig faktiskt lite mer, nämligen att man på Mallorca inte pratar spanska utan katalandska, som har helt annorlunda ord än spanskan. Men talspråket är en helt annan dialekt än den som pratas i Katalonien.

Talessättet man fick lära sig i skolan, sitter fortfarande:-)) "Wenn jemand eine reise macht, hat man etwas zu erzählen". Något fel kanske det innehåller, stavningen t.ex:-))

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Underbara bilder. Man blir sugen på att åka dit. :)
Kram Kerstin

annicka sa...

träden var ju nya för mig med sen har ju du forskat vidare när du kom hem och fått fram mer kunskap och det var ju trevligt tycker jag.