lördag 2 september 2017

Lite trädgårdssummering.
I april/maj någon gång planterade jag lite lökar som jag köpt i Amsterdam.
Blev det något av det? Både jag och nej.....
10 juni började det skjuta upp lite skott av liljelökarna. De har tagit sig bra! Men någon blomma i den starka rosa färgen som syns på förpackningen nere till höger har inte visat sig... ännu i alla fall.
 Tulpanerna blev inget mer än detta..... Igår tömde jag krukan. Det enda som jag fann i jorden var små, som jag tror, sidolökar. De får torka till lite, ska sen sätta ut dem i rabatten. Hoppas de överlever och kommer igen till våren!
Annat som växt bättre är tomater och pelargoner. Allt blev sent planterat i år p.g.a. Mallorca-resan i månadsskiftet maj-juni. Men de har verkligen växt så det knakar! Men det är väl inte så troligt att allt hinner mogna ute på plantorna. Igår tog jag bort en del blad för att ge solen möjlighet att komma åt tomaterna lite mer. En del har vi dock hunnit skörda. Garderner´s Delight och Black Cherry är så söta och goda. Smakar som tomater ska smaka!
                                             
 Plommontomaten har vi också provsmakat. Tycker de har varit lite väl tjocka i skalet.
Däremot har inte busktomaterna hunnit mogna. Men 1 har börjat bli orange! Många är de, och betydligt större än vad jag förväntat mig av en busktomat.
 Pelargonerna har hunnit bli ganska många till antalet. De flesta har ett antal år på nacken. Har lyckats övervintra många inomhus, trots ej så bra förhållanden.
Är inte så förtjust i färgen på själva blomman på Wantirna, men bladen är desto finare, tycker jag. Och den blir rejält stor, grenarna är ca 50 cm långa:-)) Färgen på Red Rambler tycker jag bättre om.

Mot förrådsväggen har jag planterat en växt som går under benämningen "Samosblomman"  samt några Tornedalspelargoner. "Samosblomman" kallas så sedan jag tog hem något skott från ön Samos, tror det var 2001. Klipper ner den och övervintrar den inomhus. Ibland har jag även kunnat ta hand om lite frön. Har sett den i botaniska trädgården i Uppsala, men tyvärr har jag glömt namnet.
 Undrar om dessa rosa pelargoner (här under) kommer att överleva vintern.... De är nya för året. Har ännu inte lyckats övervintra hängpelargoner. De brukar klara sig fram till ungf. februari/mars, sen dör de.
 Brukar ta ut en del av mina krukväxter under sommaren. Igår tog jag in hibiskusarna och planterade om och tog även in bägarrankan. Tror den var ny till sommaren 2015.
 Det verkar bli en hel del björnbär i år också, fast grenarna är färre än en del tidigare år. Hitintills har vi plockat av 1,7 l. 

2 kommentarer:

Catarina C sa...

Roligt att se bilderna ifrån din växtlighet och det mesta verkar ju ha blivit bra. I min lilla trädgård har det varit sämre, den vanliga Zonalpelargonerna har inte velat riktigt, däremot tulpan pelargonerna som har övervintrat i uterummet några år är fina. Det som har växt väldigt bra är våra hösthallon (3 plantor) och där har vi plockat stora fina hallon, ok det räcker inte till för att frysa ner, men goda att stoppa i munnen direkt!

Kram Catarina

annicka sa...

Fint blogginlägg om dina blommande krukväxter samt tulpanernas öde. Liljan ser ju inte ut som på bilden men det gör väl inget när den ändå är så fin?