torsdag 26 juli 2018

Julidagar.
Några dagar har vi haft besök av barn och barnbarn, tack vare det så blev det även lite bad för vår del i Mälaren.
Men för barnbarnen var det inte riktigt tillräckligt, det behövdes även vatten i trädgården. Tur att det inte är bevattningsförbud här 😊 Och en hel del av vattnet kunde jag sen återanvända till att vattna alla växterna i krukorna.
Blev förstås både glass och tårta, dock inte samma dag. Vi passade på att fira morfar lite i förväg. Tårta med citronfromage och lite av årets första björnbär. Plockade 9 dl 21 juli, förra året plockades de första mer än 5 veckor senare......
 Länge sedan jag såg någon igelkott..... men medan barnbarnen var här fick vi även besök av en igelkott. Den hade lyckats tränga in sig mellan dynlådan och altanstaketet. Efter ett tag tog den sig tack och lov ut i "friheten" igen på egen hand. Det var inte det enda djurbesöket...... vid ett tillfälle upptäcktes en så jättesöt liten mus ute på gräsmattan. Den blev nog lite förskräckt, för den höll sig helt stilla ett bra tag, så vi hann titta på den. Dock hade jag inget tillhands att fota den med.......
Vi passade på att prova lite solfärgning. Först gjorde vi ett test med 2 olika färgtyper för att se vad som fungerade. När vi sett det, fortsatte gärna tjejerna med lite mer. Få se om vi eventuellt hinner sy något av tygbitarna kommande helg, när de nog passerar här på väg hemåt.
 Det är ju ett otroligt bärår i år..... Vi har nog aldrig tidigare kunnat plocka så mycket körsbär på vårt träd, 31,5 l blev det i år. Har hitintills kokat 2 omgångar med saft, och mer bär finns kvar i frysen..... Under dagarna här plockade vår dotter en hel del på grannens träd, så det blev ytterligare en omgång saft kokad. Innan de kom, hann jag också koka björbärssylt på förra årets skörd. Det gäller ju att göra lite plats i frysen för kommande skörd.
 I morgon är det dags att sila flädersaften som nu drar i kylskåpet. För med temperaturen som nu råder ute, har vi det skönare inomhus, i synnerhet när vi sätter på värmepumpen som kylare. 
Nu dags att se till att växterna ute får vatten igen..... Hoppas verkligen meteorologerna har rätt med helgprognosen!

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Härligt med barnbarnen. Spännande med solfärgning. Ja så mycket frukt och bär i år.
Första gång på alla år vi bott här, som vi har behövt gallra äppelträden.
Kram Kerstin

Gudrun sa...

Vilken tur ni har med god till gång på vatten.Märkligt nog hörde jag att Växjö inte behövt införa vattenförbud.Här är det mesta dött och bär torkade in.Men massa goda jordgubbar att köpa i ladan strax intill mig.(Bevattnade):-))
Ser fram emot att köpa goda äpplen i höst.
Ha det så gott. kram Gudrun

annicka sa...

Tänk att ni kunnat plocka så mkt körsbär. Det trädet måste suga upp mkt vatten ur marken, för att kunna producera så mkt bär.kul med solfärgning för barnen, lite trolleri på sitt sätt!