torsdag 19 april 2018

Dag 2 Ankomsten till Tokyo    4 april
Tokyo, väldens största stad, med en befolkning på ca 14 milj i stadskärnan. I hela "storTokyo" bor nästan 38 milj människor.  Tokyo har varit Japans huvudstad sedan 1868.

Flygplatsen Narita ligger ca 6 mil utanför Tokyos centrum. Så det tog ett tag att ta sig in dit, mellan 1-2 timmar tror jag det var. Tät trafik, ibland i flera våningar, men den flöt på bra. Vårt hotell för de 3 första nätterna var Grand Palace, som ligger i närheten av vallgraven som omgärdar Kejserliga palatset.
Vi var för tidiga för att checka in, men vi kunde lämna av vårt bagage. Sen gav vi oss ut lite på egen hand i närområdet. Överst till vänster är vad jag tror en stor kontorsbyggnad som låg endast några hus från vårt hotell. Varför jag tror att det är en kontorsbyggnad? Jo,för att det var en strid ström av människor klädda i "kontorsuniformer" dvs mörk kostym, vit skjorta och slips för männen och mörka dräkter för kvinnorna. I markplan fanns en 7/11 affär där vi inhandlade några smörgåsar till lunch. Fanns bänkar utanför där vi kunde sitta och äta i vårvärmen.
Sedan strosade vi vidare i området och kom först fram till Toriiporten vid Yasukuni helgedomen. Men vi fortsatte inte fram till själva helgedomen. Denna är kontroversiell, eftersom askan efter alla japaner som dött i krigen finns där. Och flera japanska ledare i andra världskriget finns begravda där. Dessa ses naturligtvis som krigsförbrytare av Japans grannländer. Och grannländerna anser inte att de fått en officiell upprättelse av Japan efter alla hemskheter japanerna åsamkade dessa länder.
Vi strosade i stället vidare längs utsidan av vallgraven och kunde se de nästan överblommade körsbärsträden, Sakura. Vi gick även in en del i parken.

Sedan återvände vi till hotellet för att följa med reseledaren samt de av gruppen som ville, på en tur med tunnelbanan till Tokyos stadshus, eg. Tokyo-prefekturens regeringsbyggnad (Tokyo Metropolitan Government Building). Det är en  243 m hög skyskrapa, där man gratis kan ta hissen upp och få en vy över Tokyo. 
Efter att ha fått lite instruktioner av reseledaren, så var det ganska lätt att ta sig fram med tunnelbana även på egen hand. Som tur är finns även namnen på engelska, annars hade det varit betydligt svårare 😊 Fascinerande att se hur japanerna alltid bildar kö, även vid alla övergångsställen.
Efter besöket vid stadshuset, var det dags att få våra hotellrum. Efter lite vila där blev det sedan bara lite japansk mat på ett snabbmatställe på andra sidan gatan. Sängen började locka, även om de är ganska så hårda, eller fasta kanske är en bättre benämning.
Imorgon står ett digert utflyktsprogram på agendan, så det gäller att försöka sova ikapp lite 😊.
Hoppsan, vi försov oss visst lite, ingen av oss hörde ringningen..... Men vi hann ändå få i oss frukost, och komma i tid till utflyktsbussen. Tänk om vi missat Tokyos sevärdheter 😊.

En morgon såg jag en massa människor på det som tydligen var en skolgård. Kunde från hotellfönstret följa hur de vuxna, förmodligen lärare, en i taget tog ett kliv framåt och bugade djupt inför eleverna. Dessa djupa bugningar man ständigt såg lite överallt.
Sedan delades barnen upp gruppvis. De mindre hade olika färg på sina små hattar.


Hörde senare av reseledaren, att det var skolstart för det nya skolåret. Så kanske var denna ceremoni inte något som sker varje dag...... 


5 kommentarer:

Kerstin sa...

Oj den byggnaden tror jag Inte att jag hade vågat åka upp i. Huga vad högt. :) Men vilken utsikt. :)
Bra att de har det även på engelska i tunnelbanan. :)
Ja kanske en ceremoni bara när skolan börjar på hösten.
Härligt att få se vad ni varit med om. Väntar med spänning på nästa. :)
Kram Kerstin

Gudrun sa...

Vilken fantastisk resa ni gjort.Grattis i efterhand till födelsedagen också!!!
Kram Gudrun

sytanten-Gunilla sa...

Härligt att du är så noggrann när ni reser och kan dokumentera allt så väl!
Kul för mig att få vara med!
kram

annicka sa...

Kul att följa resan dag för dag!!

co coya sa...

Vilken underbar människa ni träffade på! Och vilken tur ni hittade affären! Underbart! och underbart att få "följa! med på din resa.

ผ่านเว็บ B2BET