Dag 6 – Takayama och
vidare mot Shirakawa-go 8 april
Efter incheckningen så blev det förstås japanskt bad. Efter det gick jag tillbaks dit, och hade då turen att inga badande fanns kvar, så jag kunde fota lite. I trakten finns många varma källor.
Sen var det dags för en festmåltid, en ”kunglig” sådan, dvs. "kayseki ryori", vilket kan liknas med franskans ”haute-cuisine” .
Fint uppdukat i matsalen, känns lite lustigt att sitta som på rad 😏 Men praktiskt för serveringspersonalen, som ofta kom in med fler skålar med mat. Alla var vi klädda i likadana kläder som ni ser några ha på bilden. Kvinnorna i rosa och männen i grått.Tog inte på mig min ”väst”, eftersom jag tyckte att färgen inte var snygg mot det rosa. Den grå hade varit mycket bättre, men jag ville ju inte avvika från det tänkta 😊 Och det blev varmt, så lika så gott att jag inte tog den.
Minns inte allt vad det var, förutom köttet som var särskilt ”fint”. Köttet i regionen Hida anses hålla en mycket
hög kvalitet, det är mycket marmorerat. Lite fick vi tillaga själva, både koka
(uppe till vänster) och steka (uppe till höger). Sedan Hans
somnat kom jag på, att vi borde ju haft en bild på oss i kläderna 😊 Därför tog jag i alla fall några detaljbilder. Man går i strumplästen hela tiden eftersom man
inte får gå på tatamimattor med skor.
Nästa
morgon serverades en helt igenom japansk frukost. Även då blev det till att både
steka och koka lite. Mycket dekorativt, men jag får nog erkänna att jag hellre
äter den vanliga västerländska 😊
Ett sak
kvar att besöka i Takayama, Takayama Jinja. Det är den enda kvarvarande
byggnaden i sitt slag som finns kvar i Japan. Under shogunattiden styrdes detta
Hida-distrikt från denna byggnad. Det var både kontor och bostad för
shogunfamiljen, samt fängelse och lager för skatterna, som utgjordes av ris. I denna trakt var det ibland svårt att få bra risskördar, så det kunde vara svårt att få ihop till skatten. Många män var skickliga trähantverkare, deras arbete kunde då ersätta "risskatten".
Ett tag
framöver var det mycket tatamimattor på golven, vilket innebar att vi ofta fick
ta av oss skorna. Golven var kalla, men mattorna mjuka att gå på. Mattorna
täcker hela golven. Har de mönstrade kantband så är det extra fint.
En rolig
detalj med mattorna är, att de är olika stora i olika regioner. Typiskt
traditionella rum är vanligtvis 6 till 8 mattor stora. Och i bostadsannonser
står då ofta hur många mattor som ryms i rummet, i stället för ytan.
När vi kom
ut från huset passerade vi en liten marknad med matvaror bl.a. äpplen. En del var riktigt dyra. Köpte ett, som kvinnan skalade och klyftade ner i en påse.
Tydligen ett vanligt sätt att handla det på. Det godaste äpplet jag någonsin
ätit!
Det blev
många bilder i dagens inlägg. Så fortsättningen med Shirakawa-go får komma i
nästa….
3 kommentarer:
Återigen trevlig läsning. Imponerad av all mat ni får. Koka o steka och pyssla med den. Synd att ni inte fotade er ihop i kläderna.men man kan inte komma på allt. Du har tagit mycket kort Som visar allt härligt ni fick uppleva!
Så kul att få prova på så mycket olika saker ni gör. Och så härligt att få "följa med" och lära sig lite nytt. Och så mycket spännande mat ni får testa.
Kram Kerstin
jag är otroligt imponerad av hur du kan hålla reda på alla bilder och när de är tagna. Du måste skriva en ordentlig dagbok under resan?
kram
Skicka en kommentar