tisdag 24 april 2018

Dag 5 - åker vidare från Tokyo    7 april inlägg 7

Nu är vi på stationen i Tokyo för att ta Shinkansen mot Nagoya. Där ska vi byta till ett lokaltåg till Takayama. Vi inhandlar en bentobox med lunchmat.
Shinkansen kommer förstås in punktligt och lämnar stationen precis i rätt tid. Guiden berättade att förra året hade alla Shinkansentågen en sammanlagd försening på 38 sek. Och det föranledde den högsta ledningen att gå ut med en skamsen ursäkt till folket.
 Tågvagnarna är tydligt utmärkta, och vi vet på förhand vilken vagn och vilka platser vi har till vårt förfogande. Tågen stannar alltid på exakt rätt utmärkt plats. All trafik med Shinkansen över hela Japan sköts från samma ställe i Tokyo.Detta med att personal skulle gå och trycka in passagerare i tunnelbane –och tågvagnar såg vi aldrig skymten av. Och guiden sa att det inte förekommer. Kanske har det gjorts tidigare….

             Några bilder från tågfönstret under resan. Vi fick en skymt av Fuji….      
           Lunchdags på lokaltåget, dags att öppna Bentoboxarna. Uppskattade inte riktigt innehållet i boxen. Men det beror nog mest på att jag tycker att mat liknande detta, helst bör ätas varm.

Framme i Takayama, som ligger i de japanska alperna. Och här blommade fortfarande körsbärsträden!
Tills för bara några årtionden sen, så kunde dessa delar vara isolerade under stora delar av året. Därför lever fortfarande en ålderdomlig hantverkskultur kvar. Först tog vi oss till ett museum med Takayamas främsta skatt, några av de flera hundra år gamla kortegevagnarna, som tas fram 2 gånger om året vid planterings- och skördetid. Vårfestivalen äger rum 14 och 15 april, och då tas 12 av vagnarna ut. Den första har hjul, medan alla andra bärs av 32 män var. Höstfestivalen äger rum 9 och 10 oktober och då används resterande 11 vagnar. Det är mycket populära festivaler då flera hundratusen människor kommer för att titta.
Strosar sen runt lite i den gamla delen av staden. De bruna husen är affärer för olika typer av hantverk och även bostäder. Bollarna av löv från cederträd markerar att där finns ett sakebryggeri samt försäljning av det.
Den röda bron var vår samlingsplats.
Köpte ett par små ikatmönstrade tygbitar, samt ett slätt vävt tyg och lite sashikogarn. (Ikat är en vävteknik där man väver tyget av batikfärgat garn, både inslag och varp.) På det släta tyget angavs priset/dm.
Sen var det dags att checka in på värdshuset, ryokan, där vi skulle ha 1 övernattning.
Vad vi gjorde där och resten av tiden i Takayama kommer i nästa inlägg.

3 kommentarer:

annicka sa...

Vilka praktfulla vagnar! Så rkligt utsmyckade.

Kerstin sa...

Åhh vad jag njuter av att få "åka" med på din resa! Så underbart med alla fina bilder du visar! Och få en liten inblick i Japan.
Kram Kerstin

sytanten-Gunilla sa...

Fina blå tyger och vilket härligt sashikogarn!
Vagnarna är fantastiska, undrar vad de kan väga?
kram