fredag 27 april 2018


Dag 7 – Kanazawa      9 april      inlägg 10
Kanazawa har varit lite isolerat från omvärlden pga. läget mellan bergen och havet.
Och eftersom det inte fanns någon industri i staden så undgick också Kanazawa att bombas under kriget, så gamla byggnader finns kvar.
Första besöket för dagen gjorde vi i samurajkvarteren Nagamachi med smala krokiga gator och muromgärdade byggnader i familjen Nomuras hus. Dags att ta av skorna igenJ)
           Till höger ses altaret där man tillbad förfäderna, viktigt innan man drog ut i krig.
               Från olika rum hade man utsikt mot olika delar av trädgården.

Så här kunde en samurajs uniform se ut. Det fanns också en hel del andra föremål utställda, ganska många olika svärd……
Sedan blev det buss till ett välbevarat geisha-distrikt, Higashi, som ligger vid floden Asanogawa.

Higashi var det främsta nöjesområdet i Japan utanför Kyoto och Tokyo (Edo).
Där fick vi besöka en ”okyia” som används av geishor på kvällen, men som under dagtid fungerar som museum. Geishorna föredrar numera att kallas ”geiko” eftersom namnet geisha fått en helt felaktig betydelse i västvärlden. Under utbildningstiden kallas man ”maiko”. Guiden berättar här hur ett besök i ett geishahus kan gå till.
     I längorna med hus var det både affärer, geishahus och restauranger bl.a.

Ytterligare några bilder därifrån. Kvinnan i kimono var expedit i den lilla affären som också fanns där.

                     Mina blickar dras gärna mot detaljer…….
I staden framställs 98% av Japans behov av bladguld, även ätbar sådan. Självklart måste vi testa en mjukglass med bladguldJ Just bladguldet smakade väl inte så mycket, men glassen var god!
Sedan for vi vidare mot Kenroku-en, som är en av Japans tre mest kända trädgårdar. På andra sidan vägen ligger slottet bakom muren.
 Trädgården är en så kallad ”landskapsträdgård” eller ”promenadträdgård” som jag läst att den också kallas. När vi klev av bussen så stod där ett brudpar som fotograferades.
Lite oturligt att det regnade just härJ) Annars var det mest uppehåll hela tiden (frånsett lite regn i Shirakawa-go).
                                 Här har man kunnat gå länge…….

Sedan åkte vi vidare till en matmarknad, där man om man så ville kunde köpa lite lunchmat för att ha med på tågresan mot Kyoto lite senare. Inte lätt att veta vad allt var…….
 Visst köpte vi med oss något, men inte blev det krabban för ca 800 kronor……
En rolig episod i 2 varianter, Hans och jag uppfattade den olika. 
Den hände medan vi väntade på att stiga på bussen för att åka till stationen. Kanske Hans variant är rätt, eftersom jag numera hör lite dåligtJ)
Hans version: En främmande man kommer fram och pekar på honom och säger ”Eskilstuna”? Sedan fortsatte vi att prata en stund.
Min version: Han frågar först om det är svenska vi pratar. När vi svarar ja, berättar han att han varit i Sverige, i Stockholm och Eskilstuna. Själv är han som vi turist, men han är från Israel.
Vilken version som nu än är den rätta, så är ju ändå sannolikheten, att man på en gata i Japan ska möta en främling som varit i Eskilstuna i det närmsta mikroskopisk J)

Har läst lite nu i efterhand, och ser att det fanns mer som varit intressant i Kanazawa. T.ex tillverkningen av yuzensiden och musikinstrumenten shamisen. Det är ett stränginstrument som görs av kvittenträ och skinn av hund eller katt. Det har 3 strängar av siden. Det är ett instrument som kan användas av de geishor som inte specialiserat sig dans.

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Tack för ett underbart inlägg att få läsa. Och lära sig mer om Japan. Härligt! Inget lätt val vad gäller maten. :) Svårt när man inte vet vad allt är.
Kram Kerstin

sytanten-Gunilla sa...

Tur att ni är så vältränade, många steg och mycket att smälta. Ni måste ha somnat ovaggade på kvällarna.
kram