lördag 28 april 2018

Dag 7 - nu mot Kyoto         9 april  inlägg 11

Blev lite sen lunch idag på tåget mot Kyoto. Vad var det då vi inhandlade på matmarknaden i Kanazawa?
Jo det var sushi! Och på stationen fanns en mycket välsorterad brödaffär, så det blev lite bröd till också. Åt inte upp all denna sushi själv utan vi delade på 
den😊 Och jag som tidigare inte varit särdeles förtjust i sushi, tyckte detta var riktigt gott! Och en halv, jättegod bulle blev det till dessert!


Shinkansen betyder "Nya stambanan" på japanska, och det syftar på spåren. Men även tågen har ju kommit att kallas detsamma. Spårbredden är bredare än de äldre tågens.
På vissa stationer finns plats för båda typerna av spårbredd, medan det i en del städer behövdes nya stationer för att få plats med de nya spåren. I Osaka t.ex. finns 2 olika stationer, den för Shinkansen heter Shin-Osaka.
Shinkansen-tågens hastighet är ca 320 km /timmen. Men nu håller man på att bygga ut en ny typ av tåg, som ska sväva fram, och dessa kommer att gå i ca 500 km/timmen. Dessa kommer att börja användas från 2027.

Fram till Kyoto kom vi ca 16.30. Blev lite vila på hotellet innan vi gav oss ut en stund för bl.a. lite middag. Kyoto Tower låg nära hotellet, och var en bra orienteringspunkt i stan om/när man inte riktigt visste var man var😊
Vi åkte upp för att få en vy över stan. 
Efter att ha ätit gick vi runt lite, och råkade komma förbi en spelhall, ”Pachinko”. Där var ett öronbedövande ljud! Inget ställe vi stannade på, men skoj att se😊 Enligt reseledaren är detta med spel väldigt ”stort” i Japan. Och där finns tydligen en maffia knuten till detta. Men det är inte bara maffian som tjänar pengar på detta, utan en del hamnar enl.samma reseledare i Nordkorea, genom mellanhänder i Sydkorea.
Det finns även en annan typ av spelhallar, just dessa såg vi i Tokyo. Lite märkligt att även i dessa se kostymklädda män med dokumentportföljer försöka få med sig något mjukdjur. Men kanske ett roligare sätt att skaffa ett dylikt till något barn än att bara gå och köpa det…….
Någon av kvällarna i Kyoto gick till stationen för att kolla ljusspelet/musiken i trapporna. Någon fick visst lust att dansa lite i trappan också……
Utanför stationen ackompanjerades vattenspelet med något klassiskt musikstycke.
Vad vi såg och gjorde mer i Kyoto kommer om några dagar. Ska träffa nära och kära några dagar, och då får datorn vila lite.

4 kommentarer:

sytanten-Gunilla sa...

Så jätteroligt att få vara med.
Av allt du upplevt, vad är det som stannar kvar om du måste välja ett enda intryck/vistelse?
kram

Kerstin sa...

Tur jag inte skall åka till japan. :) Sushi hade jag nog inte klarat av att äta. :)
Oj att man är så beroende av spel! Visst jag inte.
Härligt vattenspel!
Kram Kerstin

annicka sa...

Ljusspelet i trapporna var ju något väldigt speciellt! Så roligt att få uppleva det. De kostra på tågstationerna mkt. Det är ju fiffigt för då är det många som får njuta av konsten. Suschi är gott, ja det gäller ju att välja rätt men överlag är det väldigt gott. Kul att su nu börjat gilla det.

annicka sa...

Det kostas på skulle det stå ang tågstationerna 👍😀