onsdag 2 maj 2018


Dag 8    Kyoto      10 april     inlägg 12
Kyoto bombades aldrig under kriget, så där finns många gamla byggnader kvar.

Nijoborgen, eller som det också kallas Nijoslottet, var klart 1603.
Det var första målet för dagen, dit vi promenerade från hotellet.
Innanför murarna mot gatan ligger Shogunenes palats. Där bodde han endast de gånger han besökte Kyoto för att träffa kejsaren. Annars bodde han i Tokyo, som på den tiden hette Edo.
Inne i palatset var det fotoförbud, så tyvärr inga bilder därifrån. Det var många rum med vackra målningar på skjutdörrarna. De olika rummen var avsedda för olika besökare. Det mest kända med palatset är ”näktergalsgolvet”, som var byggt på sådant sätt, att det skulle låta som en näktergal om någon gick på det. Detta för att undvika att någon skulle kunna ta sig in och mörda shogunen.
Nästa besök gjorde vi i Ryoanji, ett annat av stadens världsarv. Det är en zenträdgård med sten och krattat grus, som man inte får gå på. Men innan vi kom fram till just den, så gick vi genom en mer traditionell park.

                                         Först en modell av trädgården.
Ryoanji anlades 1450 och är omgiven av en stenmur. Den är inte större än 25 m x 10 m. Den består av 15 stenar omgiven av vitt grus. Det är endast på ett ställe man kan se att det är 15 stenar. Trots att jag hörde var just det skulle vara, så kunde jag inte med synen avgöra att det var 15. Några stenar skulle kunna sitta ihop. Fast jag hade ju på andra ställen sett att de inte gjorde det.

    Dagens tredje besök blev i Kinkakuji där den gyllene paviljongen finns.
I Kyoto finns fler än 1600 tempel, varav den gyllene paviljongen är det mest kända.

Den ursprungliga byggnaden byggdes under slutet av 1300-talet. Men denna brändes ner av en galen munk 1950. Sen har man byggt upp det igen efter originalritningarna, och det är helt täckt av bladguld.

Templet är omgivet av en stor trädgård, där det var rofyllt att strosa omkring, även om det var mycket folk där. På många av sevärdheterna vi besökte så var det också grupper av skolelever, alltid i skoluniform. Undrar om det var samma flickor vi såg i Ryoanji, i alla fall hade de likadana skoluniformer, här såg jag dem endast bakifrån.
På väg till lunchen råkade vi passera en skola, precis som barnen tydligen slutade för dagen.

Lite av vad som bjöds till lunch. Varefter vi börjat äta, så kom även fler skålar med mat fram.
Efter lunchen, dags för gruppens sista gemensamma mål för dagen, helgedomen Fushimi Inari. Ett buddistiskt tempel och en shintoistisk helgedom idag, rättvist fördelatJ)

Detta tempel är tillägnat fruktbarhetsguden Inari och hans sändebud, rävarna.
Under århundradena har människor donerat pengar till templet. De har använts till att bygga en ”korridor” av 10 000 toriportar uppför berget. Just denna korridor är känd från En geishas memoarer.
Boken har jag lyssnat på, men får nog försöka se filmen också 😊 Detta är en av de mest populära sevärdheterna i Japan. Mycket folk var det där!
Vi avslutade med varsin glass med grönt te. Förmodligen skulle man nog uppskatta den mer om man gillar grönt te 😊 Ni ser väl rävarna på riskakorna, eller vad nu det var?


                                En del av dagens detaljer.

En dag kvar i Kyoto.......

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Kan tänka mig att det var fint inne i Shogunens palats.
Underbara bilder från parken. Så många fina träd och blommor.
Vilken byggnad den gyllene paviljongen!
Härligt att få se!
Kram Kerstin

annicka sa...

Så vacker stenträdgården Ryoanji verkar vara, förmedlar lugn och ro samt otroligt estetik genom bilden! Hur är det då inte i verkligheten!
Taket på Gyllene paviljongen är så snyggt, ja hela byggnaden...och upplevelsen...