måndag 14 maj 2018


Japan   lite sammanfattning   inlägg 17
Känns som att jag börjar ha lite bättre koll på vad jag egentligen upplevt i Japan, efter att ha skrivit inläggen och gått igenom alla bilder.

Researrangören vi åkte med var Temaresor. Och vi är så nöjda med upplägget av resan, och med vår mycket kunniga svenska  guide! Bra variation av guidade turer och ”egen tid”. Under hela resan var även en japansk guide med, som mest såg till att det praktiska och alla tider fungerade.
Men när han ibland skulle informera oss, så var det inte lätt att förstå hans engelska…..
Vilken tur att vi inte reste med en arrangör som enbart använder inhemska guider😊
                      Detta var de orter på huvudön Honshu som vi besökte.

                            Lite olika intryck i form av bildcollage.


Människorna oftast väldigt strikt klädda, och skolbarnen i skoluniformer. Vanligt var också att se dem med munskydd (ses på sista bilden). Anledningen är inte att luften på något sätt är dålig, utan att de vill försöka undvika att smitta sina medmänniskor. 
     Det var inte bara luften som kändes ren, utan man såg aldrig någon nedskräpning

                    Vackra blomsterarrangemang är de ju kända för.
Klippa gräs tycks inte behövas, man använder mossa i stället, gärna ihop med stenar eller något annat.
                                      Och på sina håll var nog det tur.....
Kanske inte våra stora bergtallar blivit nersågade, om jag hade sett hur de stöttar och formar sina träd…… men i år är det nog dags för den sista ändå.
                                           Fina sätt att skärma av och rama in.
Över till lite olika mönsterdetaljer.
Krysantemum är symbol för kejsarmakten, som efter andra världskriget, inte längre är gudomlig.
En del känns bekanta från sashikomönster och EPP (english paper piecing, clamshell).

I alla de större städerna vi var i, så var ju järnvägsstationerna mycket mer än enbart stationer.
Ingen risk att behöva vara törstig någon längre stund 😊 Dryckesautomater fanns lite varstans. Om man skulle råka bli röksugen, så gällde det att söka upp ett tillåtet ställe, för på allmänna platser var det förbjudet.
Jordskalv och jordbävningar är ju inte ovanligt i Japan, turligt nog slapp vi undan. Även om jag tyckte att golven vibrerade på nästan alla hotell. Och jag var inte ensam om den känslan hörde jag. Kan det ha berott på allt resande?
Man behöver inte frysa om rumpan på toaletterna, sitsarna har värme, om man så vill. Och så fort man satte sig på sitsen började det rinna lite vatten. Ingen utanför dörren ska ju behöva höra vad man gör där 😊 Fanns även andra funktioner att välja bland. Låsbara paraplyställ såg jag på flera ställen, även om inte alla var lika snygga som detta utanför Miho-museet.
Japanerna tycks vara väldigt disciplinerade, man ställer sig i kö när man väntar på grönt ljus i gatukorsningar och tåg t.ex. Man tycks ha ett mycket stort intresse av spel av olika slag, därav alla Pachinko-hallar. En del av dessa är tydligen knutna till maffian som finns i Japan. Något annat som är knutet till maffian, är tatueringar. Dessa sitter dock på ställen som inte syns med vanlig klädsel. Så tatueringar ser man inte alls i gatuvimlet.
 Om man har tatueringar, så är man inte välkommen på Onsen, de allmänna baden med varma källor. Kanske något att tänka på om man tänkt sig resa dit, och besöka sådana badanläggningar 😊

Inga kommentarer: