söndag 17 november 2019

Dag 2 i Xian
I dag blir det först buss ca 30 km för att titta på Terrakottaarmén.
Vid entrén möts man av en jättestor staty av landets förste kejsare, som begravdes med alla dessa soldater av terrakotta, år 210 f.Kr. Gravplatsen upptäcktes av en slump 1974.
 En stor fördel när man kommer som gruppbesökare, är att man i regel alltid kommer fort in till det man ska se. Lokalguiden ser till att vi snabbt får biljetter. I en av byggnaderna visades en video över hur det kan ha gått till när gravplatsen förstördes.
Än så länge har ca 2000 soldater blivit utgrävda, alla med unikt utseende och representerande olika militära grader. Man uppskattar att det kan finnas ca 8000 soldater, 130 vagnar och 150 hästar. Och allt i naturlig storlek, större än dåtidens kineser t.o.m.
 Tycker det var intressant att se olika stadier i hur man grävt fram och restaurerat soldaterna.
 De olika kläderna på figurerna visar vilka funktioner och grader de haft i armén.



 Det fanns även några vagnar med hästar i brons i en annan byggnad. Där var det mörkt och mycket trångt, så det var inte lätt att fotografera.
Efter en god lunch i området utanför gravområdet, kunde de som så önskade delta i en thecermoni. Vi, vid vårt bord, fick enas om 3 olika av 11 möjliga att prova. Dessutom fick vi på slutet prova ett jordgubbsthe! Det hade fått smak och färg av någon frukt.
 Denna byggnad passerade vi på tillbakavägen. Minns inte riktigt om det var bibliotek eller universitet..... Men det kanske någon annan minns? Hur som helst, tycker jag byggnaden var lite speciell. 
 På väg tillbaks till hotellet blev det också ett stopp på ett försäljningsställe av jade. Blev dock inte något köp där.... tycker jordgloben var praktfull, men något dyr, och även väldigt svår att få med sig hem😉 
Efter lite vila på hotellet, så var det dags för kvällens höjdpunkt, för de som så önskade. En uppvisning av Tangdans, med mat dessförinnan. Många olika slags dumplings och lite annan god "plockmat". 
 Förställningen bestod av många olika "scener", en del kan jag tänka mig skildrar olika händelser i historisk tid.  En del är väldigt romatiska, medan andra är mer kraftfulla, krigiska. Och en del var lite musikaliska mellanspel.




Svårt att låta bli att lägga upp flera videoklipp här 😉
Och än är det inte slutdansat för ikväll. På väg hem till hotellet kommer vi förbi lite spontandans.
Imorgon rekordtidig väckning, lika så gott att det inte går att "surfa" här....😉 

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Måste ha varit imponerande att se Terrakottaarmén!
Skickliga musiker och dansare!

Kram Kerstin

Unknown sa...

Fina bilder och bra skrivet.

Annika sa...

Så fantstisdkt att få se terracotta armén. Kram Annika

annicka sa...

så härligt med spontandans på gatan.... och vilka lyxbilar