onsdag 13 november 2019

Lite blandat igen 2.....
denna gång lite om bostäder/byggande och kontrollsamhället.

Det är slående hur mycket som byggs i Kina. "Överallt" ser man stora skyskrapeområden växa upp som svampar ur jorden. Många av bilderna har jag tagit från buss eller tågfönster.
Folkrepubliken Kina har numera en statskontrollerad kapitalism. Staten äger all mark.
Tydligen byggs hela områden/samhällen upp innan man vet riktigt vilka som ska flytta dit....
Reseledaren nämnde antalet 40 miljoner tomma lägenheter. Väl hemma började jag fundera på om jag mindes rätt, så jag började söka lite.
Enl. denna länk (artikel från 2016) är det tydligen inget ovanligt att kinesiska politiker "pekar och säger:, här ska det byggas".
Enligt en annan tidningsartikel (DN 2018-11-12) lär det finnas 50 milj. tomma lägenheter, 22 % av bostäderna i städerna. (Prenumererar inte på DN, så jag kan ej läsa hela artikeln.)
Hittade också en annan länk som för fram en annan sida av saken. 
Nåväl, mycket såg jag i alla fall att det byggs......
Och att många kan behöva nya, moderna bostäder kunde man ju också se.
Men det kan ju inte vara lätt att tvingas bort från sina hus, och hamna långt bort från området man bott i tidigare. Även fast ens bostad köps upp av staten.
En liten detalj om just huset här under: Einstein lär ha besökt någon boende där 1922😊
Lite märkligt att se också, att ibland "växte" skyskraporna upp alldeles i närheten av de gamla, mindre husen. Bilderna här under är från Shanghai.
                             Och det är inte enbart bostäder som byggs.....
 I september i år invigdes världens största flygplats i Beijing (stadens andra). Och inte tycks de känna av någon "flygskam", för de planerar att öppna 216 nya flygplatser före 2035 enl. Kinas luftfartsverk. Dessutom bygga 1600 nya kolkraftverk.
Och 10 år efter att den första sträckan stod färdig med höghastighetståg, så har Kina världens mest utbredda höghastighetsjärnväg, ca 27.000 km. Vilket motsvarar 2/3 delar av hela världens spår för höghastighetsjärnväg. Och tågen transporterar över 4 milj. passagerare om dagen, ofta i hastigheter över 300 km/tim.
                         Det är inte helt lätt att "ta in" hur stort allt är i Kina.........
Enligt reseledaren har det blivit krångligare och mer kontroller i Kina under de senaste 3-4 åren. Att lämna fingeravtryck vid inresor i olika länder är ju allt vanligare. Men i Kina fotograferas man också. Och det kan komma att användas senare..... 
                       Många master, och även kameror var vanligt förekommande.
Och det var inte enbart på flygplatserna som ens (hand)väskor och bagage genomlystes, utan också vid resor med tåg och tunnelbana. Och hade man då glömt att ta upp ett batteri, eller ett paraply, så skulle allt återigen genomlysas.
 Något jag inte hann med att se, men som andra gjorde vid någon busstur, var att när någon gjorde något fel i trafiken, så dök registreringsnumret och något mer upp på en skylt vid vägen. Storebror ser dig......😊
 Att mitt foto användes kunde jag själv se på flygplatsen i Xian. Här har kameran scannat in mig, och om jag nu glömt det, så får jag veta vilken flight jag ska åka med och när, och från vilken gate.

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Lite av de "tomma" husen skulle vi behöva här hos oss.
Och jösses vilken koll dom har på sitt folk! Skrämmande!
Kram Kerstin

Annika sa...

Snacka om övervakning. Intressant det där med mängder med tomma lägenheter. Kram Annika