lördag 9 november 2019

Dag 3 i Beijing
Blir en heldag idag med många kända turistmål: Himmelska Fridens torg, Den förbjudna staden, Himmelens tempel, och ikväll blir det gemensam middag med Pekinganka.
Vi började med Himmelska Fridens torg. Det byggdes med hjälp av sovjetiska experter under 1950-talet, och med Röda torget i Moskva som förebild. För mig kommer det nog alltid att förknippas med massakern där 4 juni 1989, då 1000-tals kinesiska studenter demonstrerade, och många dog. 30 år sedan i år.
Otroligt långa köer, tar säkert åtskilliga timmar, för att komma fram till Mao Zedongs mausoleum. Så det hoppar vi gärna över:-)) Omkring torget ligger Folkets stora hall, Kinas nationalmuseum och monumentet över folkets hjältar. Många övervakningskameror och vakter. Vi kunde t.ex. se hur en mamma och hennes barn togs bort från kön, eftersom hennes små barn (4-5 år trol.) en stund rörde sig utanför avspärrningen.
För en del av kineserna blev vi västerlänningar tacksamma fotobjekt:-))

På andra sidan den stora avenyn Chang An ligger en av ingångarna till Den Förbjudna Staden. Palatset byggdes under 1400-talet, när huvudstaden flyttades till Peking från Nanjing. Till ytan är det världens största palats, det skulle matcha Kinas syn på sig självt som världens centrum.
                         Överst syns entrén från Himmelska Fridens Torg.
            Den undre bilden tror jag är från den yttre gården/delen (det finns två).

Palatset sägs innehålla 9999 rum, men egentligen är det 9371. Fick inte vara fler än de 10 000 som skulle finnas i kejsarens palats i himlen. Siffran 9 är ett speciellt, magiskt nummer inom kinesisk kultur, det förknippas med kejsaren. Det är världens största palats till ytan, och ett av världens mest besökta turistmål. (Mer än 15 milj/år, ibland mer än 100 000/dag.)
Nästan alla byggnader är i rött trä med gulglaserat taktegel. Detta för att kejsarens färg var gult, ingen annan fick använda gult. Den röda färgen symboliserar Kina, och står för lycka och tur.
Fyllt av symbolism och talmagi. Nästan alla tak är dekorerade med figurer på taknocken, 3 el 5. Den viktigaste byggnaden, högsta harmonins sal, har 10. Porten med  9 knoppar i varje rad, skulle man vidröra för att få lycka och välgång i livet.
                    Säkerhetskontroll för att komma in på den inre gården.

Inom palatsområdet fick inte heller finnas några träd, för inget fick bli högre än den högsta byggnaden (den högsta harmonin), eftersom kejsaren ansågs vara guds son. Palatset var kejsarens "fängelse för hela livet".
I den norra delen av Den Förbjudna Staden finns en stor trädgård utförd i klassisk kinesisk stil. Där finns skulpterade landskap, lusthus och urgamla träd.
Kvinnan på bilden började vi prata med på engelska, med anledning av Kånken:-)) Det visade sig, att hon bodde i Australien, och det var även hennes första besök i Den förbjudna Staden. Hon berättade att hon varit i Lund på en av sina väninnors bröllop. En annan väninna bodde i Kanada. 
Jorden som grävdes bort när man anlade vallgraven fick bli kullen bakom den norra porten. Högst upp där finns ett buddisttempel.

          Efter en kort promenad till bussen fortsatte vi mot Himmelens Tempel, Kinas mest ansedda religiösa byggnad, som ligger i ett stort parkområde. Hit kom kejsaren 2 gånger om året för att be om goda skördar och förnya sitt mandat som kejsare. Byggnaderna här har koboltblå tak av glaserat taktegel, vilket symboliserar himlen.
             För att komma fram till templet passerar man en lång täckt gång.
                      Här satt åtskilliga äldre personer och spelade kortspel.
Det var fint väder och jag uppfattade luften som klar. Men tittade man ut över stan från tempelhöjden, så kan man allt ana en del smog.

Någon/några i gruppen hade visat intresse för kinesisk läkekonst. Så det las till ett besök på en medicinsk klinik, som ägnade sig åt örtmedicin, akupunktur och pulsdiagnostik.
          Tror att det var fler än jag som blev lite trött där:-)) efter att vi ätit lunch. 

Efter det besöket återvände vi till hotellet för lite vila, innan det var dags för att prova på Pekinganka bl.a. En maträtt som har anor från 1200-talet. Kocken trancherar ankan under överseende av matgästerna.
 En av servitriserna demonstrerade sen hur den skulle ätas med vårlök, gurka och en söt sås i små vetepannkakor. Det liksom all annan mat som serverades här smakade utmärkt.
Kanske bilderna blev lite suddiga pga. av att det även bjöds på snapsar till maten, det blev även lite snapsvisor. Det var inte enbart här som stämningen i gruppen var god:-))
Vid ett annat bord satt en grupp kineser, även där var stämningen hög.

Det kommer mera en annan dag.... det tar sin tid att gå igenom alla bilder:-))

4 kommentarer:

elis abet sa...

Så kul att se er resa.jag har aldrig varit intresserad av Kina, men med dina bilder så kan man bli det.
H. Elisabet i Järfälla

Kerstin sa...

Så härligt att få läsa och se bilder på er resa. Ser fram emot att få fortsätta följa er.
Kram Kerstin

Annika sa...

Jätteroligt att följa er resa. Kram Annika

sytanten-Gunilla sa...

Tänk att Stefan åkte hem (till USA på den tiden) den 4 juni 1989! Usch ja det var hemskt.
Men vilken dag ni hade. Jag fattar inte hur ni orkar ta in allt! Men jag är tacksam.
kram