torsdag 7 november 2019

Idag bär det av till Kinesiska Muren vid Badaling.
Muren, som inte är helt sammanhängande, kan man besöka på olika ställen. Vi skulle till Badaling, som enl. Wikipedia är den bäst bevarade och mest besökta delen, ca 60 km från centrala Beijing.
Halv 8 på morgonen åkte vi iväg från vårt hotell, Grand Mercure. Vi var 18 st i vår grupp, fast under dagarna i Beijing hade vi även sällskap av en man från researrangören, som skulle fota inför nästa års katalog. 
             Vi gjorde som kineserna, fotade varandra på väg upp mot den "riktiga"muren:-))
Om jag minns rätt, så stod det visst Badaling, på de stora "bokstavstavlorna" bakom oss på denna mur.
                               Muren är otroligt imponerande, och vilken utsikt! 
                               Vilken tur att det var så pass klart väder här!
Många trappor blev det, 53 st uppför och 56 nerför den dagen:-)) Det är nog rekord....  Det kändes i benen efteråt. Många som gått där före oss också, trapporna är slitna.
Man kunde välja att går antingen söder- eller norrut. Vi valde den mindre slitsamma, norrut. Och vi tog oss fram till det 5:e tornet.
När vi sen kom ner igen på det öppna "torget", så hade en stor grupp ungdomar samlats där. Vilken disciplin!:-) Om man ändå haft en googleapp som kunde översätta tal.... undrar just vad de "skrek" så samstämmigt.
 Kineserna verkar ha god framförhållning.... vissa förberedelser inför vinterspelen, OS 2022, verkar redan vara klara.
              Vi avslutade besöket vid muren med gemensam lunch på ett hotell där.
På väg tillbaks till stan blev det ett besök på en fabrik för Cloissoné tillverkning.
Det går till så att man fäster tunna koppartrådar i olika mönster på kopparföremål. Dessa former fylls sedan med flera lager färg, innan de slutligen slipas för att bli helt släta.
 På alla visningsställen för olika slags konsthantverk, finns förstås också en affär som hoppas på att få sälja en del till turisterna. Det fanns allt från små smycken upp till enorma konstverk för många tusentals Yuan.
 Hos denna kvinna kunde man få sitt namn inskrivet på insidan av små glaskulor o.likn. Imponerande att kunna utföra det genom det lilla hålet med en tunn pensel. Dessutom att skriva det "felvänt", för att det skulle vara läsbart utifrån. Men är man van vid kinesiska tecken, så kanske det inte spelar lika stor roll, om man skriver de västerländska bokstäverna rätt eller felvänt?:-)

På kvällen kunde man välja att följa med på Pekingopera (Jingju), vilket vi gjorde. Det vi fick se var en anpassad föreställning, med scener ur olika verk. Inte heller lika lång, som jag tror att en traditionell föreställning är. Denna varade ca 1 timme.
Vi hade bästa tänkbara platser, precis nedanför scenen. Innan den egentliga föreställningen började, fick vi ta del av hur sminkningen gick till, och hur den praktfulla klädseln togs på. Under tiden bjöds vi på thé och lite tilltugg innan den egentliga förställningen började. 
Pekingoperan kombinerar sång, dans, musik och kampkonst. Handlingen bygger ofta på kinesiska myter, legender och historiska händelser. 
Det finns 2 undergenrer, den konstfulla, poetiska Wen, samt den krigiska, akrobatiska Wu.
Dessa 2 bildcollage kan nog sägas representera dessa. 
              Har några videoklipp, men dessa får jag tyvärr inte att fungera här på bloggen. Men hittade några på youtube: 1  2  Man kan ju snabbspola/stänga av ljudet, om man tycker det är "jobbigt" :-)
                                                  Det kommer mera........  

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Tack för titten! Underbart att få se din resa i superfina bilder. Och få följa hur ni hade det i text.
Kram Kerstin

Annika sa...

Så otroligt mycket ni fått uppleva. Kram Annika

Nina sa...

Vad trevligt att få träffa dej på bloggen, och tack för ert trevliga resesällskap på den otroliga resan ♡

sytanten-Gunilla sa...

Vilken upplevelse med teaterbesöket!
Tur att du promenerat så ihärdigt, Kinesiska Muren var väl alldeles lagom för dig.
kram

sytanten-Gunilla sa...

PS Köpte du med något hem?