tisdag 5 november 2019

Dags för en resedagbok igen.
Nyss hemkommen från en fantastisk resa i Kina. En innehållsrik resa med många upplevelser, storstäder och olika naturtyper. 14 dagar var vi borta. (Vill man se bilderna bättre, så är de klickbara.) 
Kan behöva få lite struktur på alla upplevelser och roligt för oss, att kunna gå tillbaks och läsa vad det var vi upplevde under dessa intensiva dagar, som gick så otroligt fort.

Vi hade en utmärkt reseledare, och en engelsktalande lokalguide på varje ställe vi besökte. Dessa avlastade reseledaren med praktiska göromål, hämta biljetter och liknande. För att göra det lättare för oss, hade dessa förutom sina kinesiska namn även engelskklingande namn :-)) 
Vi anlände ganska tidigt på fm den 21 okt. För tidigt att checka in på hotellet, så vi började med ett besök på Sommarpalatset, 15 km från Pekings centrum. Kejsarna flyttade under sommarhalvåret ut dit från Den Förbjudna Staden.
Det är världens största och bäst välbevarade kejserliga trädgård. Byggnaderna har under åren skadats och förstörts under militära attacker, men har återuppbyggts.
Det var inte enbart vår grupp som besökte trädgården:-)) Det var oftast väldigt mycket folk, mest kineser förstås, på de flesta välkända platser vi besökte under resan. 
Kunmingsjön, som är en konstgjord sjö, upptar ca 3/4 delar av trädgården. Vid denna tid så var ju lotusblommorna överblommade. Vilken fantastisk syn det måste vara under blomningstiden! Rötter från lotus är något som ingår i olika maträtter.
Den långa korridoren (728 m) byggdes för att modern till en av kejsarna, skulle kunna gå ut för att njuta av sjön, utan att bli blöt även regniga dagar.
Efter att ha passerat hela den långa korridoren kom man fram till marmorbåten, som byggdes 1755. Den är 36 m lång och byggd av stora marmorstenar.
De ursprungliga däcken förstördes av invaderande trupper 1860. 33 år senare lät kejsarinnan Cixi återuppbygga dessa, och la även till två hjul (ett på var sida). Inspirationen till dessa kom från hjulångarna på Mississippifloden. Däcken är byggda av trä, men målade så de ser ut som marmor.
Båtens enda syfte var att man skulle kunna njuta av sjön på nära håll.

Sen var det dags för oss med en båttur på sjön.
Den vita bron har 17 valv. Det mittersta valvet är störst och symboliserar kejsaren, siffran nio är kejsarens viktigaste nummer. På var sida om detta valv finns 8 mindre. Numret 8 symboliserar lycka och rikedom i Kina. Alltså är kejsaren omgiven av lycka och rikedom.

Efter besöket på Sommarpalatset var det dags att checka in på hotellet Grand Mercure. Alla hotell vi bodde på i de stora städerna var mycket bra, och låg väldigt centralt.
På kvällen blev det en ganska tidig kinesisk välkomstmiddag. Oftast ingick antingen lunch eller middag i resan, någon gång tror jag det var båda delarna. 
Denna kväll åt vi på en restaurang som låg på kort gångavstånd från hotellet.
Oftast såg det ut som på bilden, en massa olika rätter på den snurrande glasskivan i mitten att plocka från. Och alla rätter fick sällan plats samtidigt på skivan, utan det bars oftast in fler rätter vartefter. Allt jag åt smakade mycket bra!  Oftast låg det både en gaffel och pinnar framdukade åt oss.
Numera går det riktigt bra att äta med pinnar:-))

Fortsättning följer......

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Åhh anar redan vilken underbar resa ni haft!
Ser fram emot att få följa er i bilder och text.
Kram
Kerstin

Gudrun sa...

Vilken upplevelse för er!!
Kram Gudrun

Catarina C sa...

Ska bli roligt att följa din resa till Kina!
Kram Catarina

Annika sa...

Vilken upplevelse, väntar på fortsättningen. Kram Annika

sytanten-Gunilla sa...

Härligt att få resa med er!
kram